Читај ми!

ФИЛМОВИ ЗА СЛЕПЕ НА РТС-у

Булевар сумрака (синхронизована верзија)

Удружење слепих "Хомер" и Филмски програм РТС-а заједнички реализују пројекат емитовања филмова за слепе, сваког месеца на Јавном сервису. После филмoва "Мали буда", "Летећи Шкотланђанин" и "Музика мога срца", на програму је остварење "Булевар сумрака", Билија Вајдлера.

Сврха овог програмског подухвата јесте да се квалитетна страна филмска остварења посебно прилагоде - описно и дијалошки синхронизују на српски језик и тако учине доступним за слепе.

У синхронизацији учествују професионални глумци, а на такав начин ће у наредних годину дана бити обрађено и презентовано дванаест играних филмова.

Булевар сумрака (Sunset Boulevard) америчка драма из 1950. године у режији Билија Вајдлера говори о холивудском сценаристи који се спријатељио са остарелом дамом, бившом звездом немих филмова.

Филм је освојио Златни глобус, и сматра се једним од Вајдлерових најбољих остварења и класиком кинематографије. Амерички филмски институт сврстао је овај филм на листу 100 најбољих америчких филмова.

Радња филма смештена је у Холивуд и почиње сценом како леш сценаристе Џоа плута у једном базену. Његов глас постаје приповедач и сазнајемо да је за њим неуспела каријера сценаристе.

Једног дана у бегу од двојице утеривача дугова, Џо је аутом скренуо у Булевар сумрака те се сакрио у некој наизглед напуштеној вили. Сазнаје да у згради живи ексцентрични немачки батлер, и нека богата, остарела дама, који забуном закључују да је он требало да организује сахрану за њеног недавно преминулог љубимца.

Џо је препознаје као Норму Десмонд, бившу звезду немих филмова која му нуди посао који би га вратио на велики екран. Међутим, Џо ће убрзо разумети шта њена понуда заправо значи...

Улоге у филму тумаче, Вилијам Холден, Глорија Свансон, Ерих фон Штрохајм.

Остварење Булевар сумрака (Sunset Boulevard) биће емитовано 30. јануара на Другом програму РТС-а у 22.00 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару