Серија "Мочвара", викендом на РТС-у

Након премијере прве две епизоде на 26. Сарајево филм фестивалу, гледаоци РТС-а имаће прилику да премијерно на Првом програму, суботом и недељом прате узбудљиву криминалистичку серију "Мочвара", насталу по сценарију Милене Марковић и у режији Олега Новковића. Серију су реализовали извршна продукција "Firefly" и "Телеком Србија". Репризе су суботом и недељом од 16ч на Првом програму, тако што се недељом емитује епизода које је емитована предходно вече а суботом епизода од недеље.

Ова напета полицијска прича о потрази за манијакалним серијским убицом, открива мрачне тајне из прошлости и увлачи јунаке у спирале превара, лажи и трагичних животних искушења. Кроз напет серијал од десет епизода, видећемо причу о пријатељству која почива на злочину и тајнама, а уједно и представља људе који су истовремено спаситељи и мучитељи, жртве и џелати.

Велики акценат у овој серији је стављен на Београд, тј. на Нови Београд, који је изграђен на мочварном тлу, због чега и сама серија носи овај назив. Нови Београд је некада био симбол модернизације и социјализма, а деведесетих постаје познат по уличним обрачунима, жестоким момцима, бунтовним младим људима на ивици закона и наркотицима. Проблематична прошлост једне генерације и све што она носи са собом је пратећи мотив целе серије.

Главни јунак је инспектор Никола, кога игра Горан Богдан. Он пролази кроз лични доживљај суочавања са својом мрачном прошлошћу и свим њеним тајнама. Никола верује да њега и убиства повезује нека велика тајна, и тај осећај га прати током целе истраге. Не подноси богате због свог порекла, као ни криминалце због својих веза са њима, не подноси пандуре, јер их није подносио док је одрастао.

- Серија "Мочвара" по мом мишљењу диже квалитет онога што смо до сада имали прилике гледати код нас. Спој иначе генијалног писања Милене Марковић, њена дубока, људско профана као рентген поезија, у споју са жанром крими ноара под редатељском палицом Олега Новковића, који је у свом досадашњем раду показао да је мајстор арт филма - даје високи ниво артизма, а опет широј публици блиску форму крими ноар серије. Мислим да смо добили јако потребно дело које ће у исто време забавити али и подићи ниво програма на ТВ, због чега сам веома срећан - изјавио је Горан Богдан.

Улоге тумаче: Горан Богдан, Стефан Трифуновић, Јана Бјелица, Борис Исаковић, Дејан Дедић, Нада Шаргин, Марта Бјелица, Дубравка Ковјанић, Бојан Жировић, Миона Марковић, Светлана Бојковић, Ана Франић, Тамара Драгичевић, Милутин Милошевић, Олга Одановић...

Уредник серије за РТС: Марко Новаковић
Креатори серије: Милена Марковић и Олег Новковић
Редитељ: Олег Новковић
Сценариста: Милена Марковић
Директор фотографије: Миладин Чолаковић
Сценограф: Ирена Марјанов
Костимограф: Марија Николић
Композитор: Војислав Аралица
Маскер: Јована Јелача

 

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару