Сенке над Балканом

Радним даном од 20.05 на РТС- у репризирамо играну серију "Сенке над Балканом" коју су заједнички реализовали РТС и продукцијска кућа "Кобра Филм".

Драган Бјелогрлић, који "Сенке над Балканом" потписује као редитељ овог пута се представља драмским трилером, историјском фикцијом чија је радња смештена у бурни период с краја двадесетих година прошлог века. Балкан као простор у коме се укрштају висока политика, локални интереси, капитал и криминал је амбијент у коме се одиграва ова серија.

Једне ноћи, козак Аљоша убија свештеника руске цркве који га је затекао у пљачки драгоцености сакривених у црквеним зидовима. Млади инспектор Станко Плетикосић добија свој први задатак - да то убиство реши заједно са прекаљеним инспектором и ратним ветераном Андром Танасијевићем Танетом.

Станко затиче Танета у кафани, и почетак њихове сарадње, чини се, не обећава. Људи генерала Врангела који су стационирани у Београду, пуковник Сорокин и капетан Фјодор Фјодорович, схватају да је из цркве украдена Врангелова реликвија, али то не признају полицији. На увиђају у цркви, Тане и Станко затичу крваву поруку "поздрав од Татка". Та порука заводи Танета и Станка, али и Врангелове људе, на лажни траг - македонске кријумчаре опијума...

Инсистирајући на атмосферским кадровима, редитељским и сценаристичким неочекиваним обртима и добро извајаним ликовима, Драган Бјелогрлић нам овом серијом доноси "постмодерну балканског телевизијског простора".

Поред Драгана Бјелогрлића, који игра главну улогу инспектора Танета, у "Сенкама над Балканом" ћемо гледати и Андрију Кузмановића, Марију Бергам, Гордана Кичића, Милоша Тимотијевића, Ненада Јездића, Марка Живића, Небојсу Дугалица, Марка Гвера, Жарка Лаушевића, Срђана Тодоровића... али и међународну поставку коју чине славни руски глумци Александар Галибин и Андреј Зибров, као и овдашњој публици добро познати глумци из региона Горан Богдан, Бојан Навојец, Тони Михајловски и Петар Арсовски.

Сценарио за ову серију су, према филмској причи Стевана Копривице, написали Даница Пајовић, Дејан Стоиљковић, Владимир Кецмановић и Драган Бјелогрлић, а музику и овог пута потписује Мањифико.

Креатор серије: Драган Бјелогрлић
Директор фотографије: Иван Костић
Монтажа: Лазар Предојев
Дизајн звука: Александар Протић Прота
Костимографија: Борис Чакширан
Продукцијски дизајн (сценографија): Горан Јоксимовић Јокса
Уредник серије: Марко Новаковић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару