"Немањићи - рађање краљевине" - недеља у 20.05 на РТС 1

Играна серија "Немањићи - рађање краљевине", редитеља Марка Маринковића, један је од највећих пројеката Радио-телевизије Србије, која се први пут бави средњим веком у играном серијском програму. Тринаесту епизоду серије "Немањићи - рађање краљевине", под називом "Зора", емитујемо у недељу, 6. маја, у 20.10 на Првом програму РТС-а.

Стефан затражи од Саве да оде код угарског краља, Андрије, и да преговара са њим. Андрија је љут што ће Стефан бити крунисан. Андрија себе сматра краљем Србије. Дан је изузетно врућ и Андрија тражи од Саве лед за вино кад га већ сматрају чудотворцем. Ледена киша заиста падне и Андрија одустане од напада на Србију.

Црква Светог Петра и Павла. Крунисање Стефана Немањића. Папски изасланик обавља церемонију на латинском језику.

Стефан тражи да се Сава врати у Србију и добије пристанак за самосталност српске цркве од никејског патријарха. Никејски цар, Теодор Ласкарис, да Сави пристанак за осамостаљење српске цркве. Теодор убеди Саву да буде архиепископ. Томе се узалудно противи Хоматијан, архиепископ охридске архиепископије под којом је до тада била Српска православна црква.

Серија о средњовековној Србији свакако ће пробудити највиши могући интерес, јер је у њој поред ратно-историјске и духовне снажно развијена и мелодрамска линија приче. У сценарију Гордана Михића за ову серију усаглашена је релација између историјских чињеница и драмских ликова. Овај однос делује животно и дочарава атмосферу на дворовима, ратиштима и свакодневни живот поданика тог времена.

Серија о Немањићима доноси историјске турбуленције везане за рану српску државу крајем 12. и почетком 13. века, у време које је претходило устоличењу династије Немањића.

Важан аспект приче о Немањићима везан је за подизање Хиландара на Светој Гори где су у том часу Симеон и Сава као монаси. Одлука о оснивању српског манастира на гори Атоској је добрим делом политичка и припада истом типу државно-идеолошког "разлога" којем и крунисање 1217.

Друга група порука тиче се државе и крунисања као дела династичке приче о краљевству. На овом плану прича почиње Немањином абдикацијом и предајом престола млађем сину 1196. на државном сабору у цркви Св. Петра и Павла у Расу. Наставља се грађанским ратом између двојице браће, јер је старијем оспорено наследство. Важан аспекат приче су прилике у Византији, јер је Стефан царски зет.

Путевима Немањића бројна глумачка и техничка екипа заустављала се на 230 аутентичних локација. У серији се појављују 222 глумца, а око 2700 статиста и каскадера било је потребно за стварање приче о династији Немањић.

У улози Стефана Првовенчаног појављује се Војин Ћетковић, Стефана Немању тумачи Младен Нелевић, улога Светог Саве поверена је Драгану Мићановићу, а Вукана Немањића игра Небојша Глоговац. Остале улоге тумаче Нада Шаргин, Слобода Мићаловић, Миодраг Мики Крстовић, Горан Султановић, Јелена Гавриловић и многи други.

"Немањићи - рађање краљевине" доносе, дакле, политичку димензију, личну драму, братоубилачки рат, романсу, легенду - све оно због чега ће различите генерације телевизијске публике пратити ову серију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару