Село гори, а баба се чешља - до 101 епизоде

Субота, 7. јануар, РТС 1, у 20.05, реприза 15. јануар, РТС 1, у 15.10

Последња - сто прва епизода култне српске серије "Село гори а баба се чешља" - Победа живота и наде

Прошле јесени моравском долином и Петловцем је прострујала вест да су Радашин и Милашин победели у ријалитију "Наследство Никл Пертла" и да су освојили награду од 50.000 еура. Како то у животу овек бива, нису видели ни један динар од обећане награде, без обзира што је, како каже Милашин "телевизија поштена", али им се због вести да су постали богати променио живот. Многи су куцали на њихова врата и довијали си како да дођу до њихових пара, Светлана, пашеног из Београда, и многи други.

Међутим, у последњој 12. епизоди петог циклуса и 101 епизоди најгледаније српске серије - живот и стварност ће надјачати и победити лаж и манипулацију ријалитија. Јован (Лазар Ристовски) син почившег пароха петловачког Станислава, тешко оболео, у својим последњим данима у болници за канцер у Вашинготону, преко видео обраћања шаље своју последњу жељу и тестамент - пре него што оде тамо одакле се нико није вратио. Једну трећину свог богатства оставља да се на равне части подели свим житељима села Петловац.

И док сељаци добијају новац којем се нису надали, Радашин и Радојка сумирају стрепње, наде и страхове сопствених живота. Где су погрешили? Шта нису урадили добро? Хоће ли им се затворити и опустити кућа? Брину за свог сина Радослава који је са братом Драганом отишао на Косово. Тамо ће Радослав видети Ивану у околностима које ће трагично да окончају још једну његову љубав.

И док браћа Раковићи остају на Касову - што је драмска парадигма наших нада за опстанак српства на тим просторима, Лабуда, лажно оптужена и злоупотрбљена, налази уточиште у мир у манастира Жича...

Прича о људима из моравског микрокосмоса завршава се са надом у будућност и продужетак живота на српском селу. Из Аргентине се вратио Драгојло. И док се Радашин усхићено грли са њим, у његово двориште улази комби препун кофера и деце. Са Милутином, Милицом и Станком - у друштву супруга Раденка у мајчин загрљај, из далеке Русије се враћа Милона.

Срећа, радост и нада - обележавају крај најдуже и нагледаније ТВ серије националне телевизије.

Пети и уједно последњи циклус најгледаније српске телевизијске серије свих времена "Село гори а баба се чешља", аутора Радоша Бајића, у продукцији Радио-телевизије Србије и извршној продукцији Contrast Studios-а, ускоро на програмима РТС-а.

Овај велики телевизијски пројекат ове године обележава и један велики и веома редак јубилеј. Наиме, пре 10 година, 6. октобра 2006. године, на променади у Врњачкој Бањи снимљени су први кадрови серије, која је у наредним годинама постала својеврсни друштвени феномен и постигла до тада незабележену гледаност и огромну популарност у Србији и у целом региону.
Уз четири циклуса, тј. 89 раније снимљених епизода, са петим циклусом и 12 нових, чије је снимање завршено у јулу 2016, Село гори ће са 101 епизодом бити и најдужа српска телевизијска серија свих времена.

Поред већ познате и веома популарне екипе глумаца, коју су предводили Милорад Мандић Манда, Радош Бајић, Љиљана Стјепановић, Олга Одановић, Мирко Бабић, Ненад Окановић, Недељко Бајић, Марија Петронијевић, Сузана Манчић, Феђа Стојановић, Нела Михаиловић, Иван Вучковић, Мирољуб Трошић - Ђода, Никола Џамић, Апостол Апостоловић, Даница Тодоровић и многи други, у петом циклусу серије "Село гори а баба се чешља", у мноштву нових улога, видећемо и ова имена: Јелена Гавриловић, Милена Предић, Снежана Савић, Драган Вујић Вујке, Франо Ласић, Бранко Јанковић, Растко Петровић, Миленко Павлов, Јелена Мила, Саша Јоксимовић, Душко Премовић, Душица Новаковић итд.

Редитељ и сценариста серије - Радош Бајић. Директор фотографије је Предраг Јочић, аутор костима Ивана Несторовић, монтажер Стеван Марић, композитор Александар Сања Илић, сценограф Драган Мићановић, главни организатор Марија Драјић, помоћник редитеља Иван Зацеро и извршни продуцент Јелена Бајић-Јочић.

О серији

Телевизијска серија "Село гори а баба се чешља" је елегична прича о савременом српском селу у 21. веку. То је комедија са јаким елементима мелодраме, чији су јунаци мали, обични, а у души велики људи. Топла прича о породици и крсној слави, о синовима и очинству, о тајнама које сви знају. Прича чије јунаке можете препознати у сливу трију Морава, Шумадији, у Србији, али и на сваком месту на земљи где је љубав и радост живота покретач трајања и опстанка.

У периоду од 2006. до 2011. године, колико је трајало снимање и емитовање, Contrast Studios је, у својству извршног продуцента, а у копродукцији са Радио-телевизијом Србије, постигао велики успех производњом четири циклуса, тј. 89 епизода игране серије "Село гори а баба се чешља". Према подацима добијеним електронским мерењем гледаности у Србији, што у данашње време представља једини меродаван начин процене успеха једног ТВ програма, чувена "Баба" је потукла све рекорде гледаности до тада забележене на нашем медијском тржишту. На листи десет најгледанијих телевизијских садржаја, наша серија је нашла своје место већ са прве четири епизоде, а након тога је новим епизодама наредних циклуса само учврстила своју позицију. Удео у гледаности је просечно био 65 одсто, са просечним рејтингом 32, током четири године емитовања. У преводу то значи да је готово сваку, од 89 епизода серије, у премијерном и првом репризном емитовању, видело око 4,5 милиона људи, тј. половина укупне популације наше земље! Радашин, Милашин, Златана, Радојка, Драгојло, син Драган и многи други непоновљиви карактери из богате галерије ликова, освојили су срца и пронашли пут до српске телевизијске публике, тако да је "Село гори а баба се чешља" убрзо стекло статус не само телевизијског, већ и друштвеног и социолошког феномена.

Након што се навршило 10 година откад је у Врњачкој Бањи снимљен први кадар данас култне серије и пет година после премијерног емитовања последње - 89. епизоде, пала је прва клапа играног филма "Браћа по бабине линије", а уједно и петог циклуса серије "Село гори а баба се чешља". Наши јунаци, популарни Моравци, који су све то време живели своје имагинарне животе "иза камере", уз низ нових ликова, ситуација и заплета, кроз 12 епизода петог циклуса, на јесен 2016. враћају се пред публику, са новим причама из Петловца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару