Војна академија

О студијама на Војној академији у Београду у јавности се мало зна, а о кадетима овог Универзитета никада није снимљен ни филм, ни телевизијска серија. Ту се школују будући пилоти, инжењери, пешадинци, стручњаци за АБХ заштиту, лекари, који стичу висока академска звања.

Кроз историју дугу 161 годину, захваљујући војним знањима и вештинама стеченим управо на Војној академији, чувени српски генерали и војводе попут Јована Мишковића, Живојина Мишића, Радомира Путника, Петра Бојовића и Степе Степановића, креирали су историју Балкана и Европе.

Војна академија данас у потпуности задовољава највише светске стандарде за образовање официрског кадра, а са акредитованим студијским програмима, представља образовно - научну установу признату у земљи и свету. Пратећи савремене трендове и реформске процесе у земљи и свету, прилагодила је студијске програме захтевима високог образовања и Болоњској декларацији.

Са потпуним убеђењем да постоји потреба за телевизијском серијом која говори о животу и школовању на Војној академији у Београду, продуцент Небојша Неле Гарић, обратио се Министарству одбране Републике Србије и Војној академији у Београду, са предлогом да се у Србији, слично пројектима који су успешно реализовани у свету, сними серија посвећена српској Војној академији и њеним кадетима. Идеја је прерасла у пројекат, будући да је министар одбране Драган Шутановац, у предлогу препознао и подржао занимљиву телевизијску причу о племенитости и части војничког позива и живота, са жељом да их још више приближи младима у Србији.

Убрзо затим, током лета 2010. године, уследило је формирање продукционог тима на челу са сценаристом Горданом Михићем, продуцентом Небојшом Гарићем и директором серије Ненадом Димитријевићем. Овај продукциони тим је, уз несебичну помоћ припадника Војне Академије, почео да трага за драмским материјалом погодним за стварање ТВ серије. Идеја је била да се на непосредан и атрактиван начин, гледалишту приближе околности, потребе, дилеме, тешкоће, радости и посебности, како школовања, тако и живота кадета који сутра постају официри.

Сценариста Гордан Михић је из дана у дан, из недеље у недељу, на Војној Академији разговарао са психологом и професорима Академије, спортским и техничким инструкторима, медицинарима, кадетима, кадеткињама и старешинама. Он је обишао објекте Војне академије, међу којима су полигони за вежбе, спортски центар, учионице, кабинети, стамбене зграде, амбуланта и ресторан. Из свих разговора, у које су били укључени и родитељи студената, из свих проживљених искустава, настале су телевизијске приче базиране на истинитим догађајима, понекад озарене посебним хумором, уз необичне љубавне заплете.

Крајем новембра 2010. године, пројекту се као редитељ прикључио Дејан Зечевић. После више од два месеца селекције, требало је да од 250 кандидата за јунаке телевизијске серије, изабере десет младих глумаца - кадета, који у потпуности одговарају написаним ликовима из серије. Изабрани млади глумци су, са редитељем Зечевићем, проводили време на Академији у обуци и разговорима са припадницима Војне академије, припремајући се за улоге које играју.

Серија се снима под покровитељством и уз помоћ Министарства одбране Републике Србије, Војне академије и свих њених припадника, у продукцији НИРЕ ПРО за Радио-телевизију Србијe.

Продукцијска кућа НИРА ПРО је међу првим продукцијским кућама у земљи, која је за избор глумаца у серији, организовала кастинге и у Републици Српској и Косовској Митровици. Неколико главних улога, кадета у серији, управо је из Републике Српске.

Емитовање 16 једночасовних епизода почеће 28. јануара 2012, на Првом програму РТС-а, сваке суботе у 20.05.

Главни ликови су:

- Рис, будући пилот, одрастао у хранитељској породици. Чврст, снажан, у школи и ван ње нема препрека ни напора који не може да савлада. Служи свима као узор. Има своју тајну због које уме понекад да буде груб и суров.

- Клисура, здрав, весео, одличан студент, спреман сваком да помогне. Најбољи Рисов друг, Ром. Отац - перач улица.

- Стошић, бриљантна интелигенција, али циничан, понекад нехуман, бивши вођа навијача. Син разведених родитеља: отац тајкун, мајка - не зна шта ће са собом, још увек млада, из другог и трећег брака у Италији наследила богате мужеве.

- Џаковић, син имућног приградског сељака, бившег гастарбајтера, који га је натерао да се беспрекорно спреми за пријем на Академију. Сања да га избаце са студија и да буде пчелар или шумар . Окосница скоро свих хуморних збивања.

- Лаки, одрастао по домовима. Брат Рисовог најбољег друга који је погинуо у транзиционом хаосу. Рис га натера да дође на академију, храбри га, чува, помаже у свему, јер Лаки има тренутке потпуног губитка самопоуздања и вере у будућност.
Vojna-akademija.jpg

Од девојака - кадеткиња - главни ликови су:

- Зимче, ћерка човека који има четворо женске деце па жели да му најмлађа буде „син „. Прави јој велики испраћај пред одлазак на војне студије. Све јој крене добро али, онда се несрећно заљуби....

- Шашвари, девојка из Бачке. Породица идилично хармонична. Она је, зато, стабилна, весела особа од поверења, све испите полаже као од шале.

- Лела, Рисова бивша девојка која не може да прежали слом те везе. Да би поново била у његовој близини, учи дању и ноћу, пријави се и положи пријемни.

Поред кадеткиња - Роксанде и Надице, међу важнијим ликовима су и двојица Капетана - Жарач и Кашанин; наставник математике који је оборио више пилота него што би то могла да учини иједна противавионска одбрана; затим - једна куварица, једна поручница, једна легендарна психолошкиња, командири водова, инструктори „ физичког „ и још много оних чији карактери и понашање употпуњују слику живота и рада на Војној академији.

Главне улоге тумаче:

Кадети: Радован Вујовић (Рис), Никола Ракочевић (Лаки), Иван Михаиловић (Клисура), Бранко Јанковић (Џаковић), Бојан Перић (Стошић), Тијана Печенчић (Зимче), Драгана Дабовић (Шашвари), Тамара Драгичевић (Надица), Ања Станић (Лела), Јелисавета Орашанин (Роксанда), Искра Брајовић (Тања).

Капетан Жарач (Љубомир Бандовић), Капетан Кашанин (Небојша Миловановић), Поручник Васке (Милош Тимотијевић), Начелник Академије (Бранислав Лечић).

У осталим улогама: Воја Брајовић, Ивана Михић, Дара Џокић, Феђа Стојановић, Предраг Смиљковић , Олга Одановић, Харис Бурина, Младен Нелевић, Мира Бањац, Власта Велисављевић, Миодраг Кривокапић, Тика Станић, Јелена Јовичић, Јелица Сретеновић, Милица Михајловић, Соња Дамњановић, Тања Пјевац, Нина Граховац, Горан Радаковић.

Ауторски тим:

Директор фотографије - Зоран Петровић и Небојша Башић

Помоћник режије - Ратиборка Дуда Ћерамилац

Сценограф - Зорана Петров

Костимограф - Лана Павловић

Монтажер - Марко Глушац

Тонска обрада - Владан Кораћ

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару