Тражећи Београд

Екипа Радио-телевизије Србије обишла градове у Америци који се зову Београд и снимила приче о четири Београда у четири америчке државе.

Када кажете Београд мислите на главни град Србије. Мало ко зна да у свету постоји више градова који носе име Београд, један у Русији, један у Србији и чак четри у Америци. Где су у Северној Америци градови који носе име српске престонице? Ко их је основао? Да ли тамо данас има Срба? Како живе "Амерички Београђани" и да ли знају одакле потиче име њиховог града?

 Екипа РТС-а је села у ауто, прешла 10.000км, прошла кроз 18 држава и 3 временске зоне у покушају да добије одговоре на та питања. Четири Београда се налазе у четири северне Америчке државе, BELGRADE Minesota, популација 750 људи, BELGRADE Montana, популација око 9000 људи, BELGRADE Nebraska, популација 150 људи и BELGRADE Mejn, популација око 2500 људи. Оснивање градова који носе име наше престонице најчешће је везано за изградњу америчке железнице, односно за људе српског порекла који су учествовали у тој изградњи (Минесота и једна од верзија у Небраски), финансирали изградњу (Монтана),  или по неком другом досељенику који је вероватно некада видео Београд па то име пренео у Америку (Мејн). На путу по Америци снимљена су и нека знаменита места америчке историје попут споменика Crazy Horse (држава - South Dakota) скулптура најпознатијег ратника Лакота индијанаца која се гради још од 1948. године а кад се заврши биће највећа на свету (висина 172м - ширина 195м), Mt Rushmore (држава - South Dakota) који представља америчку историју кроз 18м високе главе америчких председника Џорџа Вашингтона, Томаса Џеферсона, Теодора Рузвелта и Абрахама Линколна, Little Bighorn (држава - Монтана) место битке 7. коњице и генерала Кастера са Сијуксима и Чејенима, Fort Laramie (држава - Wyoming) утврђење основано 1849, веома важно раскршће путева у насељавању "Запада". Обишли смо још и музеј Harley Davidson у Milwaukee-у, Ниjагарине водопаде, Deadwood, Chicago...

Серију чини четри полусатне епизоде и прва се емитује у петак 16. априла у 20.00 на другом програму РТС-а. Свака епизода је посвећена једном Београду и местима која се налазе на путу од једног до другог Београда. Водитељ серијала је Владимир Јелић, редитељ Миодраг Коларић, сниматељ Драгослав Бојковић, сниматељ звука Владица Будић и организатор пута Бошко Чукић.

16.4.2010, РТС 2, 20.00