ТВ театар

У циклусу "ТВ театар", уредница Драгана Бошковић, театролог, одабрала је неколико изузетних позоришних остварења на нашим сценама.

У жељи да телевизијски гледаоци, који нису у прилици да присуствују позоришном чину, као и љубитељи театра, добију увид у што квалитетнији драмски текст и што бољу сценску интерпретацију наших уметника и позоришних кућа, Редакција драмског и домаћег серијског програма РТС снимила је неколико позоришних представа, које ће, до краја године, приказати свом многобројном гледалишту.

На сцени Звездара Театра, филмски и телевизијски редитељ Петар Станојловић је снимио познати текст "нашег Американца", Оскаровца, Стива Тешића, "Брзина таме", у виђењу Бранка Поповића. Ово дело су наши гледаоци већ имали прилику да виде на програму РТС. Исти редитељ, познат по специфичном, простудираном прилазу драмској структури, снимио је "Злостављање" Иве Андрића, у драматизацији Синише Ковачевића, као монодраму Љиљане Благојевић, која се одвија у амбијенту стварног салона. Ова монодрама је многоструко награђивана, на домаћим и страним позоришним фестивалима. И ово дело је већ емитовано.

Београдско драмско позориште је, донедавно, на својој сцени приказивало позоришну представу "Звер на месецу", аутора Ричарда Калиноског, која, на изузетан начин, говори о геноциду, љубави и пријатељству. Представу је режирао Небојша Брадић. За ТВ театар је адаптирао и режирао један од најквалитетнијих тумача позоришне сцене на телевизији, Мишко Милојевић, који је и позоришни, и телевизијски стваралац.

У Сава центру, у потрази за различитим жанровима које бисмо приказали у свом позоришном термину, Драмски програм је снимио кабаре популарне вокалне уметнице, Екстра Нене, "Заљубљена жена". Уз учешће глумца Синише Убовића, плесача, музичара, редитељ Владимир Лазић је направио сценско-музичко путовање кроз простор и време љубави. ТВ режија је била поверена Владимиру Ђурђићу.

Поштујући намеру београдског театра "Бошко Буха" да своју Вечерњу сцену отвори делима која су оставила трајни печат на светско драмско и позоришно стваралаштво, ТВ театар је уврстио у свој репертоар неколико дела класика, у тумачењу младих позоришних редитеља, а славних драмских уметника на сцени. "Крчмарица Мирандолина" Карла Голдонија већ неколико векова плени осмехе и уживање позоришних гледалаца. У овој представи, у режији Југа Радивојевића, награђеној на Фестивалу комедије, игра екипа најпознатијих глумаца, предвођених сјајном Катарином Жутић. "Слуга двају господара", истог мајстора комедије дел арте, Карла Голдонија, послужила је као прилика за надигравање такође велике и одличне глумачке екипе, у којој славног слугу игра Маринко Маџгаљ. Режирала је млада Катарина Петровић. "Мандраголу", Никола Макијавелија, коју гледамо 10. маја на 2. каналу, у 21,50 режирала је такође млада редитељка, Сташа Копривица. У представи наступају Даница Максимовић, Виктор Савић, Дејан Луткић и други.

Све три представе је, за ТВ театар, адаптирала и режирала једна од најмлађих телевизијских редитељки, Андреа Лазић, која се специјализовала за снимање позоришних представа за телевизијску сцену, тако да оне задрже сва своја драгоцена позоришна својства.

Редакција драмског и домаћег серијског програма РТС наставља, у другој половини сезоне, са снимањем значајних позоришних представа на српским сценама.

За лето, уредница ТВ театра, Драгана Бошковић, ће припремити још један циклус од десетак представа под називом "Летњи ТВ театар". Биће то репризе најзанимљивијих позоришних догађаја које су гледаоци, можда пропустили да виде у њиховом редовном термину, недељом увече.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару