Суперхероји медијске писмености

Серија је намењена дигиталним урођеницима и дигиталним досељеницима

Од понедељка 23. новембра, сваког радног дана од 9.45 на РТС 2 одмах након школских часова, емитује се играно-анимирана ТВ серија "Суперхероји медијске писмености". Током 18 дванаестоминутих епизода двоје тинејџера, Јован и Јована свакодневно, после школе, посећују Милевину радионицу за поправку мобилних телефона и робота. Радионица је место где се поправљају разноразни дигитални уређаји, али и проналазе решења за проблеме на које наилазе тинејџери засути медијским порукама на сваком кораку.

Они су сведоци употребе медија у добре и лоше сврхе. Милева их подучава основама медијске писмености како би разазнали истину од обмане, добро од лошег, у своме реалном и виртуелном окружењу. Заједно проучавају историју медија и проналазе сличне стратегије у различитим историјским периодима.

У томе им помаже робот Раденко који критички анализира различите аспекте дигиталног и аналогног света. Ту су и две стрине, Мозила и Фајерфокс, са великим искуством у виртуелном свету, док овоземљаске мудрости сазнају од Јованове бебе и њене пријатељице. Своје мишљење о покренутим питањима даје група тинејџера у документарном сегменту серијала.

У својој жељи да задиви Јовану, Јован постаје жртва трача, лажне вести, фото-монтаже. Решавајући његов проблем, Милева и Јована указују на опасности нових технологија и друштвених мрежа, уколико се користе необазриво. У епизоди Видео игре, Јован је постао зависник од њих. Милева и Јована успевају да га одврате од неконтролисаног седења за екраном. У име љубави према Јовани, Јован смишља видео-игру с племенитим циљевима.
Кратак курс видео снимања и монтаже садржан је у епизоди Урадите сами. А како изгледа свет иза екрана открива храбри робот Раденко који Јовану, Милеву и Јована води кроз пустоловину у виртуелном свету. Део за тинејџере завршава се 15. епизодом у којој се у бокс мечу Јован обрачунава са Црним вирусом који шири лажи и доводи људе у заблуду.

Последње три епизоде баве се децом предшколског узраста која одрастају у медијски презасићеном свету. Суперхероји медијске писмености показују због чега децу не треба остављати саму исрпед екрана а на који начин медији могу бити у служби здравог одрастања.

ТВ серија "Суперхероји медијске писмености" намењена је деци и младима, али и општој популацији. Дакле, и дигиталним урођеницима као и дигиталним досељеницима. Серија прати образовне садржаје дефинисане у Приручнику за васпитаче и наставнике о медијској писмености и замишљена је као инспирација и повод за критичко промишљање и разговор не само у кући у кругу породице, већ и на часовима у школи. ТВ серију за Образовно-научни програм РТС-а, у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, реализовала је Беомедија д.о.о. под покровитељством Европске комисије у оквиру пројекта "Подршка медијским реформама у Републици Србији".

Главне улоге играју: Борка Томовић, Доротеа Ђанетак и Лука Пешић.
Уредник серије: Јелена Мицић
Сценарита и редитељ: Илија Гајица
Директор фотографије: Александар Мијаиловић
Монтажер: Обрад Поповић
Музика: Владимир Тошић

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво