Читај ми!

Рани кадрови, емисија о студентском филму

Радио-телевизија Србије представља нови серијал емисија о студентском филму у Србији, чији је наслов "Рани кадрови", снимљен у необичном уметничком простору Старе Циглане, Клуба љубитеља тешке индустрије у Београду. Серијал је реализовала Редакција драмског и домаћег серијског програма РТС-а а циљ емисије је да представи младе студенте филмске режије Факултета драмских уметности у Београду и њихове филмове који су настали за време студирања.

Серијал "Рани кадрови" настао је по идеји њеног аутора, модератора и уредника Марка Новаковића. Сценарије за емисију написао је Срђан Вучинић, а редитељ првог серијала је Марко Јефтић. Емисија је конципирана кроз дијалоге модератора са самим студентима-ауторима и члановима њихове ауторске екипе са којима су сарађивали на реализацији својих испитних филмова. У свакој емисији биће приказан по један до два студентска филма, а након пројекције ће еминентни гост-критичар анализирати филм који је публика управо у емисији погледала. Тако млади аутори, у оквиру емисије, добијају и прву ТВ критику њихових филмова, озбиљну и професионалну анализу дела које су створили у оквиру њихових школских активности.

У првој сезони "Раних кадрова" биће представљена класа филмске режије која је ФДУ уписала 2016. године и која се налази пред реализацијом својих дипломских филмова, под будним оком њиховог ментора, професора Дарка Бајића.

У осам целовечерњих емисија биће представљени аутори и филмови различитих сензибилитета и поетика чији су филмови већ учествовали на многим фестивалима код нас и у свету и освојили значајан број вредних награда. Публика ће имати прилику да се упозна са радовима младих нада српске кинематографије: Синишом Цветићем, Николом Стојановићем, Нином Огњановић, Бранком Андрићем, Давидом Јовановићем, Доротејом Ковачевић и Луком Михаиловићем.

"Верујем да овако конципирана емисија, која младим ауторима поред приказаног филма пружа могућност да и вербално представе своју поетику и естетику, може да буде од помоћи и у реализацији њихових будућих пројеката. Већ сама средства која су дата за откуп њихових филмова и приказивање на РТС-у ФДУ ће уложити у њихове дипломске филмове. Сама та чињеница веома ме радује као аутора овог серијала јер сматрам да смо за његов први циклус одабрали да представимо генерацију студената који су нам се својим досадашњим радовима показала као велики потенцијал за будућност српске кинематографије." - речи су Марка Новаковића.

Директор фотографије "Раних кадрова" је Бојан Ракић, продуцент Јелка Гук Влатковић, сценограф Мира Андрејевић, костимограф Александра Стошић-Крстовић, композитор Владимир Пејковић а дизајн шпица и анимација урадио је Ненад Крстић.

Премијерно емитовање прве сезоне емисија "Рани кадрови" планирано је сваког понедељка у новембру и децембру 2020. године на програму РТС 2.

Од марта 2021. године све емисије овог серијала биће доступне гледаоцима и на платформи РТС Планета.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво