Ауторка емисије БУНТ уочи 18. ТВ сезоне: Настављам са активном подршком домаћој рокенрол сцени и ауторству

Бранка Главоњић, уочи почетка 18. ТВ сезоне емисије БУНТ: "Само рад, посвећеност и велика љубав према ономе чиме се бавите доноси излаз из сваке ситуације"

Недавно, током гостовања у Јутарњем програму РТС-а чинило се као да је Бранку Главоњић затекла и изненадила констатација водитеља да емисија Бунт постоји 18 година, те да је до сада емитовано више од 500 издања. Чини се да у том "жару борбе" за простор у медијима за нове музичаре, труда око праћења дешавања на сцени, великих подухвата у домену организовања значајних сарадњи и унапређивану приступа представљања ауторске музике - истрајна и енергична ауторка емисије Бунт и Бунт Рок Фестивала не броји ни године, ни ТВ сезоне, емисије...

Бранка Главоњић, ауторка емисије БУНТ и Бунт Рок Фестивала: Да, заиста се никада нисам освртала на то колико сам и шта сам до сада постигла, увек ми је било важније да сваку наредну препреку савладам и идем даље. Делује импресивно заиста када се наведе да је током седамнаест година произведено и емитовано више од 500 ТВ емисија, плус скоро 50 емисија посвећених пројекту Бунт Рок Фестивал. Могла бих сад да се осврнем и на све оне емисије које сам у радила и пре Бунта и Бунт Рок Фестивала јер сцену пратим четврт века... али нећу јер су моје идеје, мисли и мој поглед увек усмерени ка напред, ка ономе што идуће планирам, што долази. Својевремено ме је један професор док сам студирала на Факултету музичке уметности описивао као "булдожер који се не зауставља" - таква сам и данас. Не осврћем се на оно што је било, важније ми је шта је то што ме чека, јер радити на телевизији је толико инспиративно и узбудљиво да се константно отварају нове могућности. Са друге стране, ово је и изузетно напоран, одговоран и исцрпљујући посао али ако желите да се остварите као упечатљив ТВ аутор, онда нема паузе.

Којим темама ћете посветити почетак нове, 18. ТВ сезоне емисије Бунт?
- Сезону отварамо 30. септембра, а емисија је посвећена ауторима чије песме су биле хитови месеца "Топ листе Бунт" у првих шест месеци 2020. по избору уредника Радио-телевизије Србије и емисије Бунт. Наравно да је тема која се провлачи кроз емисију корона вирус и новонастала ситуација која нас је све погодила, а највише музичку индустрију. На које начине се музичари боре да опстане њихова уметност, сазнаћете између осталог, као и који су то модели које проналазе да се њихова музика презентује јавно, пошто су концерти били први на удару због пандемије. Такође, у наредном издању Бунта које је на програму 7. октобра гледаоци ће видети како је било на првом и једином фестивалу "Бунт Рок турнеје" који је одржан почетком септембра. Херцегновски Стрип Фестивал и његово 14. издање је обележио и наступ победника 5. Бунт Рок Фестивала, бенда Лагана Среда. Почетком године, снимили смо и причу о младим ауторима окупљеним под именом "Хали Гали "- и ту емисију смо управо ових дана завршили, емитоваћемо ове јесени.

У Бунту ће и ове јесени сигурно бити речи и о Бунт Рок Фестивалу. Најавили сте да ће, због одлагања овогидишњег 6. издања, такмичари који су изабрани, бити специјално представљени?
- Да, посебно ћемо се посветити и бендовима и ауторима који стрпљиво чекају 6. Бунт Рок Фестивал. Поред тога, у договору са Јутарњим програмом РТС-а, отворен је и нови медијски простор за њихово представљање. Пред шести фестивал сваки такмичар ће имати прилику да презентује свој рад у најгледанијем јутарњем програму у земљи. Не треба заборавити ни компилацију најбољих песама са претходних пет издања фестивала, коју ће објавити ПГП РТС.

Иако прати актуелности најзначајнијих представника домаће рок, поп и алтернативне сцене, емисија Бунт негује и промовише нове, непознате и неафирмисане ауторе. Да ли је веродостојан утисак публике како се последних година појављује све више и више нових музичара који желе да представе своје стваралаштво?
- Домаћу рок сцену пратим пуних 25. година, и заиста у свакој деценији стасавају неки нови аутори. Но, морам признати да последњих шест година колико Бунт Рок Фестивал постоји осетан је пораст изузетно младих аутора који похађају основну и средњу школу. Ови млади људи се не баве обрадама, већ раде ауторске песме а тога није било у претходним деценијама. Не желим да звучим претенциозно, али се надам да смо их бар мало ми охрабрили постојањем фестивала какав је Бунт Рок Фестивал РТС-а.

Својевремено сте били приморани да успоставите својеврсну "листу чекања" за бендове који су желели да свирају уживо у студију РТС-а, у емисији БУНТ - многи су желели да се баш тако представе. Са таквим садржајима као доминантним, сте и завршили претходну сезону... Хоће ли тога бити и у овој сезони?
Бранка Главоњић:
Бунт се суштински неће променити много, без обзира што је ова година условила да се морају пронаћи нови начини за комуницирање са публиком у случају музичара. Ми пратимо све шта аутори раде, али и проналазимо решења како све то да пренесемо гледаоцима емисије.

Шта још можете да најавите верним и новим пратиоцима емисије Бунт?
- Моја порука је увек иста. Само рад, посвећеност и велика љубав према ономе чиме се бавите проналази излаз из сваке ситуације. Колико год био тежак, неизвестан и често бесмислен пут којим сте кренули, будите стрпљиви, јер на крају вас сигурно очекује нешто добро, смисао који сте тражили и сигурна награда коју сте заслужили.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се