Планетаријум, од 18. јула у 13.25, на РТС 1

Новинари, који су широј јавности већ дуги низ година познати по континуираном и креативном извештавању о аутомобилској индустрији - Лидија и Миодраг Пирошки, своју страст за аутомобилима и трагање за новим, непознатим видицима, преточили су у ТВ формат, путописни серијал "Планетаријум".

Лидија Пирошки, аутор ТВ серијала "Планетаријум": "Одувек су ме интересовале друге културе, феномени и природа, а најузбудљивије је када успете да себи омогућите и непосредно проширивање видика изван задатог, скученог оквира. Аутомобил, као и авион или брод су за мене много више од превозног средства. Они су симболи кретања, промене. И заправо служе као "алат", да се "завири иза ћошка"...

"Планетаријум" је својеврсно "читање" света, а за овакав назив ТВ серијала одлучили смо се како би аудиторијуму указали да се ради о јединственој "збирци" - брижљиво прикупљених утисака и искустава, које смо доживели посматрајући пределе, људе и догађаје - на читавој нашој планети.

Од суботе, 18. јула на Првом програму РТС-а, кроз наше емисије ћемо представити живописну а загонетну Костарику, заједно ћемо "прошетати" кроз Напуљ, затим по обронцима вулкана Везув и Помпејом. Открићемо мистериозни кварт Лионе Лузати, где је настао светски књижевни бестселер "Напуљска тетралогија" књижевнице Елене Феранте. "Планетаријум" је несвакидашња, занимљива мешавина културолошког истраживања и дивље авантуре. Уверићете се у то, можда баш кроз све оно што смо забележили током обиласка планине Атлас и пустиње Марока. На наш начин, упознаћемо вас са другим културама, феноменима, природом, историјом, гастрономијом и свакодневним животом нама далеких али понекад и блиских предела, градова, земаља..."

Путописни ТВ серијал "Планетаријум" вероватно ће разоткрити и многе предрасуде, дубоко утемељене у нама.

Са жељом да успостави директнији контакт са људима и природом коју обилази, ауторка серијала је на мотоциклу савладала многе изазове Албаније, представљајући нам ову земљу у потпуно другачијем светлу.

Емисије ТВ серијала "Планетаријум" недвосмислено отварају могућност за опште проширивање видика, нуде нову прилику за темељније упознавање и сагледавање нашег света (природе и цивилизације) и не ретко - из неочекиваних аспеката... а нуде и непосредан увид у све људске сличности али и - разлике.

 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се