Друга емисија: Шљивик - Панчево

Отворте се на «Шљивику» врата, ево иду лале из Баната. Ова епизода емисије изворне музике и игре води вас у Панчево, град у Банату, на Тамишу, који је осим по Кошави, познат и по изузетном културном наслеђу. Овај крај је, по богатству и шареноликости музичке традиције, кроз историју, претрпео утицаје најразличитијих култура.

Гости емисије су Тамбурашки оркестар КУД-а Станко Пауновић - НИС Рафинерија нфте Панчево и популарни глумац из Панчева који је уједно и одличан певач - Мирослав Жужић.

Потрага за Чуварима народне баштине у јужном Банату наставља се кроз дуеле у познатим категоријама. У првој категорији «Изворне певачке групе» чућете банатске колонисте, женску певачку групу «Тоше Проески» из Качарева са којима ће се натпевавати женска певачка група КУД-а «Станко Пауновић» из Панчева.

Тамбураш и гајдаш. Обојица су професори панчевачке музичке школе «Јован Бандур». За пролаз међу осам најбољих у категорији «Свирање на народним инструментима» такмичиће се тамбураш Михајло Јовић, професор гитаре, мандолине и тамбуре из Панчева и Дарко Арменски, професор кларинета и саксофона из Јабуке, који подједнако добро свира на традиционалним македонским инструментима - гајдама и кавалу.

У категорији «Вокални солисти» чућете једну српску и једну словачку песму из Баната. За пролаз у четвртфинале бориће се Жика Мартинов из Долова, некадашњи победник фестивала народне песме на Илиџи и Ивана Иванић из Војловице која уз прелеп глас поседује и таленат за свирање виолине.
Како се игра у Банату видећете у категорији «Народне игре». Надиграваће се Играчка група Словачког културно-просветног друштва «Ђетван» из Војловице и КУД «Станко Пауновић - НИС Рафинерија нафте Панчево» уз пратњу својих оркестара.

Будите са нама и сазнајте како је гласао најкомпетентнији жири на Балкану и ко од Банаћана наставља са четвртфиналним наступима
у дуелу градова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару