Ја имам таленат

У четвртој сезони популарног шоу програма, који који се емитује на Првом програму РТС-а, уз Ивана Тасовца чланови жирија су и глумци Иван Босиљчић и Наташа Нинковић.

После успешно завршене треће сезоне, популарни шоу-програм "Ја имам таленат" успешно је почео нови циклус, сваке недеље на Првом програму РТС-а у 21.00.

На кастинге се било пријавило више од 5.000 такмичара, а гледаоци ће видети ко је од огромног броја кандидата успео да се нађе међу 400 којима се пружила прилика да заблистају и да се допадну трочланом жирију: Ивану Тасовцу и новајлијама, глумцима Ивану Босиљчићу и Наташи Нинковић, који су се сјано снашли у новим улогама.

- Жири ће имати тежак задатак да изабере 40 људи који ће добити шансу да од јануара учествују у полуфиналним емисијама - каже продуценткиња Сандрина Анђић. - И два или три "да", које ће им жири доделити, не значе аутоматски улазак у полуфинале. У деветој емисији Иван, Наташа и Иван ће од 100 такмичара који су прошли даље на аудицијама, изабрати 40 најбољих.

Према речима продуценткиње, ове године се пријавило много особа с необичним талентима, попут дресера животиња, људи који се баве визуелним уметностима - играма облика и сенки...

- Драго нам је да интересовање за шоу сваке године расте. Награда од 100.000 евра може да вам промени живот, али свакако је разлог за пријављивање и то што је емисија сваке године све боља и људи нам верују - каже Сандрина.

Хајналка Буш: Отац ми је бранио да певам

Од детњиства певам! Отац је свирао саксофон, и свако вече вежбао у ћошку собе, а ја сам га немо посматрала и дивила му се. Још тада сам осетила да имам дар за музику, који сам наследила од њега - почиње причу Хајналка Буш, до данас позната као тридесетосмогодишња спремачица средње хемијске школе у Суботици, од недеље  звезда емисије "Ја имам таленат".

Својим раскошним гласом, на којем би јој позавидели врхунски певачи, оставила је у чуду трочлани жири (Иван Тасовац, Наташа Нинковић, Иван Босиљчић), који јој је без непотребног коментара дао "три да", као потврду да треба да се бори за свој сан - победника емисије "Ја имам таленат".

Зашто је тек сада "пустила глас", Хајналка то објашњава очевим неразумевањем.

- Мој отац није томе придавао значај. Сматрао је да је женском детету место у кухињи и да би ме музика одвукла на погрешан пут и учинила ме лошом особом. Сад знам да је погрешио - присећа се талентована Суботичанка. - Мислио је да жена треба да кува и ћути, као што је моја мајка, нажалост, радила. А нама је потребно да кажемо шта нас боли, ако не речима да искажемо, онда да отпевамо.

Више од седам година улепшава школу у којој је и сама учила, и песмом увесељава ђаке и професоре. Али, иако је срећна на свом радном месту, посао спремачице ради како би својој деци обезбедила основне животне потребе.

- Није ми тешко да по цео дан чистим, јер радим за своју породицу - искрена је Хајналка и додаје да се за емисију "Ја имам таленат" пријавила како би показала људима свој дар и добила потврду стручних људи да уме да пева.

- Жири је био диван према мени, добила сам само похвале и након наступа осећала сам се као да лебдим изнад земље од среће - каже наша Арета Френклин (Хајналка је у "таленту" певала песму Арете Френклин.

- Желела бих да ме позову да наступим поново, јер хоћу још да певам, да покажем све боје које носим у себи.

Хајналка Буш нам је рекла да се озбиљно припрема за нови наступ, али проблем је што нема све матрице.

- Рекли су ми да су оне много скупе, па за сада певам оно што скинем са интернета. Доскора сам певала за своју душу, али знам да ако хоћу да наставим професионално да се бавим музиком, морам да набавим сву потребну опрему.

А да посао спремачице замени певањем, додаје она, било би то остварење њеног сна.

- Знам да је тешко. Нисам више дете које верује у бајке. Али, сада верујем у себе и своје певање - сигурна је она.

Иван Босиљчић плакао због хармоникаша

Гледаоци шоу-програма „Ја имам таленат" могли су да виде емотивну страну глумца и члана жирија Ивана Босиљчића, који је готово заплакао гледајући и слушајући наступ оркестра хармоникаша из Републике Српске.

Оно што су ученици Основне школе „Алекса Шантић" из Угљевика приредили у емисији „Ја имам таленат" не виђа се сваког дана, будући да је тај оркестар, састављен од преко 30 хармоника, натерао публику у Народном позоришту да заигра коло, гануо жири и добио такве овације да су на крају свирали на бис.

- Драго ми је да чујем да смо ганули жири јер ја у том тренутку нисам могао да гледам њихову реакцију, будући да сам све време био окренут ка деци. Често се деси да на нашим наступима људи заплачу понесени емоцијама. Приметили смо да се публика истовремено смеје и плаче, нарочито када свирамо у иностранству - каже Славко Николић, вођа овог оркестра и наставник хармонике који већ 15 година, из генерације у генерацију, преноси деци љубав према овом инструменту и са оркестром путује широм света.

Како каже, за шоу „Ја имам таленат" пријавили су се како би још више људи чуло за њих и како би лакше долазили до средстава која би им омогућила да што чешће наступају како у Републици Српској и региону, тако и у иностранству. Колико га је наступ овог оркестра дирнуо, показао је и коментар Ивана Босиљчића, који се и сам годинама бавио фолклором, да му се „срце наиграло" док их је слушао.

Запажене наступе имали су такође даровити битбоксери, као и репер и певач Марко Гајић из Књажевца, који је толико одушевио чланове жирија да им уопште није било важно о чему је заправо певао. Исидора Јовановић, зубна техничарка из Ниша, такође је побрала добре критике, након што је савршено извела захтевну нумеру Нине Симон.

Нишлије су добиле новог Тома Џонса који на веома оригиналан начин изводи „Sex Bomb", док се Панчево може похвалити необичним талентима какав је демонстрирао двадесетогодишњи Тибор. Иако није успео да обезбеди подршку жирија, којем се његов наступ чинио узнемирујућим, човек-паук донео је на сцену сасвим другачију форму сценског покрета. Плесна група „Continuum" ове године је одлучила да брани част формацијског плеса, а захваљујући добро изведеној и синхронизованој кореографији добила је зелено светло.

Српске Мајли Сајрус или Селена Гомез могле би за коју годину да постану близнакиње Мања и Нађа Киурски, чији је наступ подсећао на праве америчке тинејџ звезде.