Промоција књиге Гусларке и свирачице

РТС клуб и издавачко предузеће Клио представљају књигу Гусларке и свирачице на традиционалним инструментима, у среду, 19. фебруара 2020. године, у 19 часова, у РТС клубу (Хиландарска 2, зграда Радио Београда, улаз из Светогорске) О књизи говоре: ауторка Ива Ненић, Јелена Радовић-Јовановић, Ксенија Стевановић, Јована Дукић и Зоран Хамовић. Музичке минијатуре: НЕДА НИКОЛИЋ, фрулашица.

У својој књизи Ива Ненић спаја своја досадашња интересовања и истраживања, која се крећу кроз укрштања етномузикологије, савремених теорија идеологије, перформативности, рода, идентитета и разлике, увек пропуштаних кроз сочива студија културе.

Ауторка у свом научном раду покреће расправу односа идентитетске политике и музике.

Посвећеност теми жена, жена које су у историји и данас преузимале идентитете који се у стереотипним приказима не сматрају женским, и посебно то пропуштајући кроз музику, као извођачку праксу и као одређени уметничко-животни етос, ауторка је начинила значајан пробој, не само у релативно малој и на нашим просторима недовољно развијеној области студија рода, већ и у шире постављеном теоријскоми историјском разматрању положаја жена у Србији и на Балкану.

(Из рецензије Адриане Захаријевић)

Основне и докторске студије Ива Ненић завршила је на Одсеку за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду, а на Интердисциплинарним студијама теорије уметности и медија београдског Универзитета уметности магистарске студије.

Ангажована је на програмима Београдске отворене школе, Истраживачке станице Петница и Центра за женске студије. Предавала је на бројним академским институцијама у Србији и иностранству. Научне радове, есеје и критике објављује у домаћим и страним научним
часописима. Њена интересовања се везују за културалне студије музике, критичку теорију, музику и идентификацију/трансгенерацијско памћење, популарну културу и теорију идеологије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара