Промоција едиције "Популарна лингвистка" ИК "Прометеј" из Новог Сада

У четвртак, 28. новембра 2019. године, у 12 часова, у РТС клубу (зграда Радио Београда, улаз из Светогорске), биће одражана промоција пет нових наслова из едиције "Популарна лингвистка", издавачке куће "Прометеј" из Новог Сада.

О едицији ће говорити:

Вељко Брборић
Слободан Новокмет
Иван Димитријевић
Милош Ковачевић
Срето Танасић
Зоран Колунџија

Добродошли!

РТС Клуб

Данко Шипка о новим издањима из едиције "Популарна лингвистика":

Како и зашто (не) писати овако

„Милош Ковачевић у књизи Како и зашто (не) писати овако, показује како синтаксичар од формата може на конкретан начин да допринесе језичкој култури. Прилози су у књизи подијељени у двије групе. Главнина прилога, дакле, бави се синтаксичким питањима, проблемима утицаја неваљано срочене форме на значење и одређених синтаксичких елемената.

Аутор на најбољи могући начин повезује своју традиционалну структуралистичку анализу синтаксичког материјала са рјешавањем питања језичке праксе. Свака тврдња богато је документована примјерима из новинских тексотва, прикупљаних током временског периода од четири деценије. Анализа дољедно води конкретним препорукама за рјешавање проблема у језичкој пракси а нерјетко и предвиђању даљег развоја статуса одређених појава.
Овако устројена, књига од интереса је не само онима који су заинтересовани за језичке теме, већ и свим посленицима ријечи, поглавито новинарима."

Из синтаксе и семантике српског језика

„Књига коју имамо пред собом садржи избор радова Срете Танасића који су настајали у дужем временском распону, а били су објављени у часописима, зборницима или у ауторовим ранијим књигама. Централна тема већине ових текстова је глагол.

Мађу радовима налазе се и они који синтаксички говоре о употеби глагола требати, о девербативним именицама, агенсу, временској употеби предлошко-падешких јконструкција, савременој граматици Сви дати примјери објашњени су са великом стручношћу и умјешношћу, као ипотпуним познавањем материје и садржаја. Тако се наша знања о тим језичким датостима стално помјерају напред.

Кратко говорећи, пред вама је поучно, едукативно штиво које ће бити занимљиво свим студнтима филолошких смјерова, свима оним акоји се истраживачки буду бавили обрађеним темама, као и свим љубитељима српског језика."

„Зарањајући у свијет наших пословица и изрека, аутор се истовремено отиснуо на брођење просторима колективног памћења. Како се каже у Предговору:„... човек је пречесто заслепљен мишљу о свом сталном напретку, уверењем да може решити сваки проблем, због чега његовом оку знају да измакну просте чињенице, попут оне да постоје вечни проблеми..."

Тајни језик Срба

"У књизи се обрађује тридесет пословица и изрека, од оних широко распрострањених (нпр. ружан к'о лопов, рука руку мије, образ обадвије итд.) до оних мање познатих, нпр ђевојке расту ка и зла трава или не дави се ђаво маслом. Једна од особина која ову књигу чине популарнолингвистичком јесте то што није оптерећена научним апаратом - на све изворе тог типа упућује се неформално, па је текст непрекинут, питак.

Ова књига биће од интереса не само онима који траже занимљиво штиво него и свима онима у чијем је пољу интересовања културна антропологија, међукултурна психологија и антрополошка лингвиситика."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару