Концерт „ Два лица класике“

Концерт „ Два лица класике“

Концерт у извођењу гудачког дуа виолисткињa Марине Поповић и Душице Младеновић, биће одржан у РТС Клубу, у петак, 15.11. 2019. године, са почетком у 20 часова.

Концерт у извођењу гудачког дуа виолисткињa Марине Поповић и Душице Младеновић, биће одржан у РТС Клубу, у петак, 15.11. 2019. године, са почетком у 20 часова. Концерт је део пројекта „ Два лица класике", чији су циљеви промоција стваралаштва савремених домаћих композитора, обогаћивање музичке сцене делима писаним за гудачки дуо виолина/виола, прерађивање савремених дела која би се нашла на програму, оригинално писаних за две виолине или две виоле, децентрализација српске музичке сцене, као и популаризација класичне музике.

Биографије уметника

Душица Младеновић је дипломирала и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Дејана Михаиловића. Усавршавала се код професора Марине Јашвили, Игора Озима, Иље Груберта, Антоанете Лоуман и др. Као члан разних камерних састава, наступала је у Србији, Француској, Немачкој, Аустрији, Турској, Холандији и Ирској. Имала је многобројне солистичке реситале и свирала је као солиста са БГО „Душан Сковран" и Београдском филхармонијом. Премијерно је извела виолински концерт Ијана Вилсона/Ерика Сатија „Ископани Сократ" са Београдском филхармонијом 2018. године. Наступала је на фестивалима као што су Мокрањчеви дани, Constantinus, БЕМУС, Трибина композитора, КоМА и премијерно је извела дела многих домаћих и страних аутора. Свирала је у камерним оркестрима „Душан Сковран", Жебељан и „Гудачи светог Ђорђа" а тренутно сарађује са оркестром „Музикон". Стални је члан Београдске филхармоније, гудачког квартета „Аnime" и истоименог виолинског трија. Снимала је за РТС, Oboe Classics, Dreyer Gaido и Riverrun Records а недавно је изашао CD „Рефлексија" у издању Metropolis Music, на којем je изводила дела за соло виолину и трио виолина композитора Дејана Деспића и Ијана Вилсона.

Марина Поповић је, након завршених основних студија виолине на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорке Јасне Максимовић, похађала мастер студије на Universitetet I Agder у Кристиансанду (Норвешка), у класи професора Адама Грухота. По завршетку тих студија, уписала је мастер студије из виоле у класи професора Дејана Млађеновића, такође на факултету у Београду. Активно наступа као виолинисткиња и виолисткиња у више камерних и оркестарских састава. Стални је члан гудачких квартета " Аnime „и 13 гудача од њихових оснивања, са којима редовно снима и одржава концерте. Наступала је у многим значајним салама, у земљи тако и иностранству, и сарађивала са утицајним извођачима, педагозима и диригентима данашњице, као што су Грегори и Јури Жислин, Гилад Карни, Хенинг Крагеруд, Лиана Исакаџе, Shanghai quartet, Рикардо Мути и многи други. Запослена је као виолисткиња у Симфонијском оркестру РТС и стална је сарадница Београдске филхармоније. Као члан трија виолина „Аnime" снимила је CD „Рефлексија" у издању Metropolis Music.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару