Представљање књиге "Аутономна природа зла" Јелене Делибашић

РТС клуб и ИК "Прометеј" из Новог Сада позивају вас на представљање књиге "Аутономна природа зла", Јелене Делибашић, у петак, 11. октобра 2019. године, у 12 часова.

Поред ауторке, о књизи ће говорити проф. др Драган Симеуновић и Зоран Колунџија, уредник ИК "Прометеј" из Новог Сада.

Из резимеа:

Сведено, реч је о ономе што би требало да буде, али, јасно је да, из неког разлога, најизвесније из разлога недовољне просвећености у бити човека, још увек не бива, а то је - колективна метаноја индивидуалног зла, свакако интелектуална, али и не мање важна, емоционална, уз то и духовна; дакле, не мистификација маркантности зла, већ поимање идеолошког комфора зла, изузетно, као друштвене појаве, веома комплексне, захтевне и, надасве, варијабилне, коју је знатно теже појаснити у односу на ма коју природну појаву, унапред условљену етидама претпоствљених јој законитости или доктрина.

Утом је веома значајно размотрити и упитаност разумевања и прихватања религије савременог човека у савременом свету - да ли остати доследно послушан и поштовати религију на дистанци, као религију догме, или је размевати и усвајати суштински, као филозофију живота? (прихватање да су живот и смрт недељиво Једно, као природни след и као јединство)

Важно је не запоставити зло, у домену анализе. Зло је чињеница која одређује живот човека и његово трајање. Отуда и смисао у самој симболици наслова главне теме, као и неминовни архетипски след, интерслика и први отисак представи и сенки у њеном поднаслову, без којих, in extenso, није могуће разумети интегрисаност и успешност веома захтевно претпостављене нам и, надасве, озбиљно осмишљене, научне подцелине.

Из поговора:

Овај, у најбољој традицији метафизике сачињен бриљантни и надахнути оглед о трансценденталној природи зла, не отвара толико питање одговорности човека, већ могућности његовог спасења. Као такав, он сам собом представља инструмент у борби да не само спознамо природу зла, већ и да га преобличимо изнутра, што је вредно не само пажње, већ и похвале, када знамо да су се многи блистави умови задовољили ауром добра над злим, што у крајњем није друго до један облик, мада прикривене, ипак, супериорности.

Драган Симеуновић

Добро дошли!
РТС клуб
Зграда Радио Београда, Хиландарска 2 (улаз из Светогорске)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару