Легенда РТС - a: Драган Бабић

Драган Бабић, један од највећих новинара у Србији и бившој Југославији, преминуо је 23. јула 2013. године, у Врању.

Рођен је 3. септембра 1937. године, у Крушевцу, где је завршио основну школу. Гимназију је завршио у Београду, а потом апсолвирао енглески језик и књижевност. Најпре се појавио у књижевној јавности, причама у НИН-у, а потом је писао у књижевном часопису "Дело". У његов литерарни опус спадају и књиге "Путовање на крај језика", "Ти можда мислиш другачије" и документарни роман "Као мехур од сапунице". Аутор је неких од најбољих телевизијских емисија и серија, где спада и непоновљиви "Двоглед" с почетка његове телевизијске каријере, који је био намењен деци и емитован је у више циклуса.

Његова успешна телевизијска остварења су и "Кино-око", "То сам ја", "Умеће живљења", "Крај епохе", "У сенци", "Национална географија"... Његови интервјуи на телевизији представљали су посебан догађај. Разговарао је са Џоном Хјустоном, Лијем Стразбергом, Глендом Џексон, Шели Винтерс, Ингмаром Бергманом, Ерландом Јозефсоном, Лив Улман... Био је први новинар из некадашње Југославије који је добио позив да ради на Би-Би-Сију, али је уместо понуђених пет година остао само пола године и вратио се, јер се сусрео са администрацијом којој није био вичан, пошто га је занимао ауторски, а не чиновнички посао. Цео радни век је провео у Телевизији Београд, где је најпре отишао на принудни одмор, а током бомбардовања 1999. године добио је отказ и отишао у пензију, наводи се у Бабићевој биографији коју је 2005. године објавио НИН. Његове емисије које су мењале динамику социјалног живота и остављале снажан одјек у јавности, остаће заувек стандарди у нашем новинарству.

Југословенска ТВ серија "Двоглед" снимана је, у продукцији Телевизије Београд, у периоду од 1968. до 1978. године. Поред Драгана Бабића, аутор је био и Љубивоје Ршумовић. Годину дана од почетка емитовања "Двоглед" су радили заједно, а онда су због обима посла емисију радили наизменично, као самостални аутори, до јесени 1972.године, када Драган Бабић наставља сам, пред крај уз помоћ млађих сарадника, све до 1978. године.

Из опуса серијала "Двоглед", издвојили смо Новогодишњу емисију, у којој деца из Бранковине говоре своје жеље за наступајућу 1972. годину.

четвртак, 22. фебруар 2024.
6° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво