Доајен спортског новинарства: Предраг Кнежевић Кнежа

Предраг Кнежевић Кнежа, дугогодишњи спортски новинар Радио Београда, преминуо је 7. августа 2008. године, у Београду.

Рођен је 19. августа 1922. године, у Крушевцу. Овај доајен спортског новинарства био је иницијатор, аутор уредник и водитељ спортских емисија Радио Београда "Време спорта и разоноде" и "Спортски журнал" и реализатор првог телефонског међународног "радио-моста" у Радио Београду.

Кнежевић је био вишеструки шампион државе у спортском аутомобилизму, хокејаш београдског "Партизана", а касније је постао први међународни хокејашки судија у југоисточној Европи. Објавио је више од 1.000 прилога о безбедности саобраћаја, а издао је, са сарадницима, и школски приручник "Деца у саобраћају", написао је и неколико књига - веома је била запажена "Како возити јефтино-како штедети гориво", аутомобилску читанку и "Фићин буквар".

Добитник је великог броја награда - на Интернационалном фестивалу европских радио-станица у Монте Карлу (1974), четвороструки победник Светског радио-тв такмичења "Премио ондас интернатионал" у Барселони (1974, 1975, 1977 и 1978). Предраг Кнежевић добитник је и више награда Савеза и Удружења новинара Југославије и Србије, струковних признања и трофеја спортских и друштвених организација, Мајске награде Србије, Октобарске награде Београда.

Један сегмент емисије "Невидљиви људи", Другог програма Радио Београда, аутор Ранко Стојиловић, посветио је сећањима Предрага Кнежевића Кнеже о некадашњем функционисању програма Радио Београда (од 26. до 39. минута, на линку).

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво