Овде Радио Београд

Редовно емитовање програма Радио Београда почело је из просторија на другом спрату здања САНУ у недељу, 24. марта 1929. године у 10 часова и 30 минута. У модерно изграђеном радијском студију програм је најавила Јелена Билбија Лапчевић.

Фанфаре су означиле почетак редовног емитовања програма Радио Београда, на таласној дужини 455 метара. Хор певачког друштва "Обилић" отпевао је химну, а глумци Народног позоришта одиграли су прву српску радио-драму "Ђакон Стефан и два анђела". Музички програм настављен је емитовањем композиције „Оркестарска свита" Стевана Христића, балета „Лицидерско срце", Крешимира Барановића, опере „Зулимћар" Петра Крстића, народном музиком оркестра „Цицварић", а програм је завршен у касним вечерњим сатима радио џез концертом. Свечаном отварању београдске радио-станице присуствовало је око 300 званица из културног и јавног живота.

Тема из народне песме „Милкина кућа на крају". Глас Јелене Билбије и реченица која се чула деценијама на Радио Београду.

Јелена Билбија Лапчевић (1902-1964.) била је српска књижевница, преводилац, глумица, новинарка и спикерка. Студирала је на Филозофском факултету у Загребу и истовремено похађала Државну глумачку школу на којој је дипломирала 1928. године. Следеће године примљена је за спикера Радио Београда. Када је 24. марта 1929. године, из зграде Српске академије наука и уметности почело редовно емитовање радио-програма, част да најави тај свечани почетак припала је Јелени Билбији, као што је то учинила и новембра 1944. године, у ослобођеном Београду, када је поново почео са радом редовни програм Радио Београда. Уживала је углед и популарност најбољег југословенског спикера, доприносећи афирмацији професије и обучавању младог спикерског кадра. Из Радио Београда прешла је у Филмске новости. Затим је била први уредник листа Полетарац и сарадник других дечјих часописа. Објавила је више књига: Приче за децу, Деца у селу и граду, Село и град, Јесењи путници и друге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару