Пола века РТС-а

Медијски јавни сервис Србије, сутра, 23. августа, слави 50 година постојања. Директор РТС-а Александар Тијанић рекао је да је наша кућа положила многе тестове који су пред њу били стављени, али да је још доста остало да се уради.

Доајен српског новинарства Мића Орловић још једном се подсетио првих дана стварања новог медија пре 50 година.

Рекао је да тог дана, 23. августа 1958. године, није имао трему, али да је био веома узбуђен када се први пут са екрана обратио гледаоцима.

"То је био период ентузијазма, када је нас неколико ушло у нешто ново, али храбро са великом енергијом", рекао је Орловић.

Тијанић: РТС у функцији истинитости и тачности 

"Шта је ова кућа Србији? Она је мерач степена интелигенције Србије, јер ако медијски јавни сервис припада свим грађанима онда степен слободе РТС-а представља степен слободе српског друштва", рекао је Тијанић на данашњој прес конференцији.

Директор РТС-а каже да када политичари хоће да ураде лоше Србији они то лоше прво ураде РТС-у, то јест испробавају на РТС-у.

"Хоћемо то да преокренемо, да се све добро ради преко РТС-а", рекао је Тијанић и додао да РТС мора бити у функцији истинитости и тачности.

Медијски јавни сервис је промењен и положио је тестове који су пред њега стављени.

Враћено је поверење грађана у РТС, гледаност је повећана и успешно се наплаћује претплата упркос изузетно тешкој економској ситуацији, рекао је Тијанић.

Први човек РТС-а рекао је да медијски јавни сервис, до краја деценије, још треба да положи тест креативности и квалитета и дигитализације.

Тијанић је додао и да нигде у Европи нема ниједне странке, без обзира да ли је она екстремно левичарска или десничарска, која демонстрира и прети јавном сервису.

"Онај ко то ради хоће Србију без оријентације. Хоће да РТС претвори у полуге једне власти. То нећемо дозволити. Можете бити против екипе која га води, али не можете порећи да је РТС стабилна институција европске оријентације", каже Тијанић.

Директор РТС-а рекао је да остварене слободе нису трајне и да зна да ће имати проблема у будућности, али да је пред РТС-ом задатак да ојача поверење Србије да се сви проблеми могу решити.

Најавио је да ће РТС ускоро примити 100 младих креативних људи из свих области, као и да ће ускоро почети са радом и најмодернији студио за емитовање информативног и дебатног програма.

Стефановић: Грешке из прошлости се не смеју поновити 

Главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић рекао је да тај програм сада чврсто стоји на својим ногама.

"Знам да слика вреди више од хиљаду речи. Зато ћу и ја говор почети једном сликом. Сви који долазе у Београд са јужне стране ових дана могу да виде Авалски торањ како чврсто стоји на својим ногама, као некада. То важи и за Информативни програм РТС-а", рекао је Стефановић.

Када је програм почињао да се емитује, они који су почињали могли су да рачунају на стопроцентну гледаност, рекао је главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а.

"Поносни смо што сада држимо 50 одсто гледаности. Читаве породице вратиле су се РТС-у. Нема више студента који говоре немојте то да гледате, нећемо да гледамо "ТВ Бастиљу"", рекао је Стефановић и додао да сада "када сваке вечери између 2 и 3 милиона гледалаца чека Други дневник РТС-а да би се оријентисало, а знамо да могу да бирају и друге канале са националном фреквенцијом, знамо да је одговорност велика. Радили смо професионално и одговорно са свешћу да не смемо да допустимо злоупотребе највећег медија".

Због ранијих пропуста страдали су и људи и техника и професионални принципи, рекао је Стефановић.

Према његовим речима РТС није средство за рат политичких оријентација, већ је сервис за обавештавање грађана, који није могуће купити или заплашити.

"Прошлост нас обавезује да грешке не понављамо, а да подвиге не величамо", рекао је Стефановић.

У циљу што бољег информисања грађана РТС је недавно пустио у рад и нови сајт, који је за само месец дана учетворостручио број посетилаца.

Главни уредник Информативног програма РТС-а најавио је отварање нових дописништава у земљи и иностранству и наставак стратешког партнерства са Би-Би-Сијем.

Шуша, Мирков и Миљковић: Ускоро нови садржаји на РТС-у и нови дизајн ТВ

Уредник забавног програма Сандра Шуша рекла је да начин забаве показује у каквом друштву живимо.

"Забавни програм био је значајан сегмент на почетку рада телевизије, па је запостављен. Због тога желимо да га обновимо, али за то је потребно време", рекла је Шуша и додала да је у свим областима забавног програма, а ту спадају и спорт и филм и музика, РТС напредовао.

"Сви битнији спортски догађаји могу се пратити на програмима РТС-а. Дизнијеви цртани филмови су, после доста година, враћени на РТС. Годишње се избаци 700-800 наслова када је реч о филмовима. Обезбеђени су и концерти свих жанрова", рекла је Шуша и најавила да су ове године обезбеђени многи светски филмови и серије и да ће се од октобра на РТС-у појавити и нови садржаји, попут неких квизова.

Шуша је рекла и да је Евровизија показала праве капацитете РТС-а и да све похвале које стижу из Европе доказују да је РТС понекад и бољи од онога што сам мисли.

Универзијада, која се одржава следеће године, прилика је да се то још једном потврди, рекла је Шуша.

Директор телевизије Београд Никола Мирков рекао је да се телевизија уврстила у ред најзначајнијих културних установа, јер је одолела изазовима времена и ударима политике.

"Ова телевизија је национална, народна, демократска и грађанска. Учи нас ко смо, попуњава јаз у нашој култури и ствара свест о свему. Допире до милиона гледалаца, а порука коју шаље мора бити јасна, разумљива и делотворна", рекао је Мирков.

Најавио је да се припремају нови играни пројекти, међу којима је и нова серија, сценаристе Гордана Михића.

Креативни директор РТС-а Борис Миљковић рекао је да је пред њим велики задатак, jeр треба телевизији "сашити ново одело". РТС улази у процес тоталне рестилизације. Уследиће промена логоа, шпица и сценографија постојећих емисија.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво