Најбоље од РТС-а

Информативни програм РТС-а је најгледанији програм ове врсте у Србији, а Други Дневник свих пет деценија је најгледанија информативна емисија у земљи.

Информативни програм обухвата: Дневник, Вести, Јутарњи и Београдски програм, "Ово је Србија", дебатне и специјализоване информативне емисије.

Седмичне информативне емисије, специјалне емисије и снимци актуелних политичких дешавања такође бележе високе рејтинге.

Рејтинг                                                                                                              

СУОЧАВАЊЕ - ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ 2008: Б. ТАДИЋ -
Т. НИКОЛИЋ

30.01.2008

31.4

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА - МИТИНГ

21.02.2008

20.5

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ : ПОНИШТЕЊЕ ОДЛУКЕ О НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА

18.02.2008

18.5

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ 2008 - ИЗБОРНА НОЋ (РТС)

03.02.2008

18.1

КЉУЧ

13.03.2006

17.7

ДУЕЛ ПРЕДСЕДНИЧКИХ КАНДИДАТА

23.06.2004

17.7

ИН МЕМОРИАМ: ЂИНЂИћ - ПОСЛЕДЊИ ДАН

12.03.2006

17.5

РТС РАЗГОВОР: ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА

26.01.2008

17.4

ИНТЕРВЈУ: ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ 

11.09.2008. 

17.2

ДРУГИ КРУГ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА 2008 -
ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ

23.01.2008

15.9

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ 2008 - ИЗБОРНА НОЋ (РТС)

20.01.2008

15.8

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ВОЈИСЛАВА КОШТУНИЦЕ

17.02.2008

15.6

СРБИЈА О УСТАВУ

29.10.2006

15.0

КОСОВСКА КРИЗА - ПРАВО И СИЛА

17.02.2008

14.8

ОКО: АЛЕКСАНДАР ГАЈИЋ

26.02.2007

14.8

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ БОРИСА ТАДИЋА
ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ

17.02.2008

14.7

УПИТНИК: С. ЛИХТ, С. АНТОНИЋ, М. БУЛАТОВИЋ И
М. МРКОЊИЋ

11.03.2007

14.6

ДОКУМЕНТ

11.02.2005

14.4

АТЕНТАТ НА ЂИНЂИЋА - МЕДИЈСКА ПОЗАДИНА

12.03.2008

14.3

КОСОВСКА КРИЗА - ПРАВО И СИЛА

17.02.2008

14.2

СРБИЈА О УСТАВУ

28.10.2006

13.9

Цео ТВ аудиторијум Србије (7.057.000 лица), а емисије дужине 15 и више минута. Извор: AGB Nielsen

ТВ Дневник, вести и дебатне емисије РТС-а ускоро добијају нови визуелни идентитет. Студио 10 ће добити нову сценографију чији је аутор Британац Сајмон Џејго, аутор бројних сценографија на Би-Би-Сију, Ај-Ти-Вију и другим светским телевизијама.

РТС има своја дописништва у 23 града у Србији. Дописничка мрежа Јавног медијског сервиса Србије најкомплетнија је у Републици и, као таква, у предности у односу на друге медијске куће.

Дописничка мрежа РТС у иностранству обухвата Брисел, Вашингтон, Париз, Рим, Љубљану, Загреб и Бањалуку. Ускоро се отварају и дописништва у Москви, Новом Саду и Подгорици.

Забавни програм обухвата музичку, спортску, филмску и забавну редакцију.

У велику евровизијску породицу РТС поново улази 2004. године, када обнавља чланство у ЕБУ (Европској Радиодифузној Унији) и шаље представника на такмичење за "Песму Евровизије" у Истанбул. Жељко Јоксимовић је заузео друго место, а РТС је те године добио велике похвале за организацију Националног такмичења и представљања земље у Европи.

Три године касније историја ове куће бележи још већи успех победом Марије Шерифовић на "Песми Евровизије" у Хелсинкију и тако омогућује Србији да по први пут буде домаћин највеће европске музичке манифестације.

Три спектакуларне вечери у Београдској Арени, рекордна посећеност од стране европских и светских новинара, али и љубитеља овог музичког такмичења, рекордни број земаља учесница, а пре свега изузетна организација "Песме Евровизије 2008.", резултирали су похвалама домаће и светске јавности, челних људи ЕБУ-а, као и потврдама да су РТС и Србија поставили нове стандарде у организацији и реализацији ове манифестације.

Спортска редакција

Од Летњих Олимпијских игара у Атини 2004. године до овогодишњих Летњих Олимпијских игара у Пекингу, најгледанијих манифестација на глобалном нивоу, уз директна укључења и специјализоване емисије, РТС преноси и најатрактивније тениске турнире као што су Wimbledon, Roland Garros, Australian Open, Davis Cup.

Висока гледаност забележена је и током преношења СП у фудбалу 2006. године, али и бројних других спортских дешавања у земљи и свету.

Ова редакција је љубитељима спорта обезбедила праћење квалификација наших клубова за Лигу шампиона, затим Куп УЕФА, Премијер лигу, четири тениска грен слем турнира, као и десет мастерс турнира.

Нашим гледаоци могу да прате и домаће шампионате у фудбалу и кошарци, Европско првенство у ватерполу и пливању, квалификације за ЕП у кошарци, квалификације за СП у фудбалу и друге атрактивне спортске догађаје.

Највећи испит за РТС, после Еуросонга биће Универзијада 2009, која се одржава у Београду у јулу месецу.

Уз финансијску помоћ српске Владе, РТС је преко тендера купио репортажна кола познате светске марке Sony, која ће омогућити преносе за ТВ компаније широм света у ХД техници и најмодернијем 5.1 тонском систему.

Филмски програм

У првих десет месеци ове године рејтинг овог програма је за око петину већи у односу на исти период прошле године.

Такође, у ударном делу сезоне, новембру и децембру 2007. године, и јануару 2008. године, од 30 најгледанијих филмова у Србији, 20 је емитовано на I програму РТС.

Неколико година уназад РТС има ексклузивно право директног преноса доделе Оскара, и редовно емитује специјалне емисије са фестивала у Кану, Венецији и Берлину.

Од септембра ове године филмска редакција РТС-а је за гледаоце припремила неколико у свету најгледанијих серија ("Очајне домаћице", "Хотел Вавилон", "Бекство из затвора", "Рим"...), премијере холивудских хитова ("Рамбо IV," "Ја, Робот", "Гарфилд", "Дан после сутра"...), нове филмове најпопуларнијих аутора данашњице: Педра Алмодовара, браће Коен, Мајкла Мура, Квентина Тарантина, Дејвида Кроненберга, Гиљерма Дел Торa, циклусе филмова култних аутора (Шаброла, Ромера, Трифоа, Џармуша, Анга Лија...), ретроспективе домаћих аутора, Слободана Шијана, Живка Николића, Горана Марковића, Срђана Карановића, Мише Радивојевића, као и култне класике и филмове који су освојили награде на најзначајнијим светским фестивалима.

Филмски програм РТС-а је најмлађим гледаоцима омогућио да Дизнијеве цртане филмове од сада, oсим викендом, гледају и у редовним дневним терминима.

Музичка редакција годишње сними више од 150 концерата и музичких манифестација. Годинама уназад сарађујемо са фестивалом Еxit и преносимо концерте са овог великог фестивала.

Забавна редакција се може похвалити и великим бројем контакт емисија, емисијама "Кључ", "Балканском улицом", ТВ лица, као инајгледанијим емисијама у Србији, као што су квиз "ТВ Слагалица" и "Шареницa".

Серијски програм

После више година заустављеног снимања играног серијског програма, пре свега из финансијских разлога, од 2007. до јуна 2008. године произведено је и емитовано чак осам домаћих серија у продукцији Културно образовног програма РТС.

Изузетну гледаност забележиле су серије "Село гори а баба се чешља", "Бела лађа" и "Оно наше што некад бејаше". Произведено је и емитовано седам ТВ филмова.

На нашем програму премијерно се емитује неколико нових играних серија: "Горки плодови", „Мој рођак са села", „Последња аудијенција: Никола Пашић", а до краја ове и током следеће године на програму ће се наћи и серије „Рањени орао", „Неки чудни људи", „Свети Георгије убива Аждаху", „Турнеја", „Тифус у Србији 1915", „Принц од папира", као и нови циклуси серија „Бела лађа", „Село гори а баба се чешља", "Улица липа" и „Јесен стиже дуњо моја".

РТС је у протеклом периоду премијерно приказао и атрактивне емисије и серијале богатог Документарног програма.

Изузетно је запажен пројекат "Заборављени умови Србије", играно-документарна серија, која се бави биографијама великих људи које је национална историја заобишла, а велику гледаност имала је и серија "Тито: црвено и црно", заснована на аутентичним чињеницама и интервјуима са живим сведоцима о забрањеним темама у Југославији, у периоду владавине Јосипа Броза Тита.

Сателитски програм

Сателитски програм РТС-а бележи велику гледаност на подручју читаве Европе и делу Азије, а Влада Србије, односно ресорно Министарство за дијаспору, показало је интересовање за проширење сигнала РТС-а на прекоокеанске земље.

Тренутно се разматрају понуде провајдера из Канаде али и оператера из САД. Верујемо да ће успешно завршени преговори отворити пут да се до краја године видимо и у Аустралији.

Интернет 

Посећеност нашег новог сајта повећана је четири до пет пута у односу на претходни период.

У рубици Емисије на нашем сајту нудимо, кроз подкаст и стрим ("ТВ на захтев"), преглед око 20 најбољих емисија из продукције два програма РТС-а.

Истовремено, интернет портал rts.rs ће бити основа за "Нову РТС" , за онај дан када ће се "класична телевизија" и интернет сусрести у једном екрану.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво