Ми на Евровизији

Југославија је била и остала прва и једина социјалистичка земља која је била део Европске радиодифузије уније. У послератној Европи, у време када су поделе на Исток и Запад, комунисте и капиталисте, биле у жестоком успону, Југославија бележи своје прво учешће 1961. године и непрекидно учествује до 1977. године, када се због низа лоших пласмана повлачи са такмичења, али се враћа 1981. године.

Ми на Евровизији Ми на Евровизији

С новим начином избора свог представника на фестивалу „Југовизија", Југославија се такмичи током 80-их година (с изузетком 1985. године, када се повукла јер се датум одржавања Евровизије поклапао са датумом Титове смрти, 4. мајем), па све до распада државе 1992. године, када бележи своје последње учешће у окрњеном саставу (без хрватске и словеначке телевизије).

Највише успеха имали су извођачи који су представљали ТВ Загреб. Десет пута су представници загребачке телевизије бирани за представника Југославије на „Евросонгу", а такође су и остваривали најбоље резултате, укључујући и победу групе „Рива" 1989. године у Лозани. То је била једина победа Југославије на Песми Евровизије.

Савезна Република Југославија (касније државна заједница Србија и Црна Гора) због санкција, избацивања из Уједињених нација и Савета Европе, никако није могла да аплицира за чланство у Европској радиодифузној унији. Тек након политичких промена, пада режима Слободана Милошевића и довођења проевропских снага на власт, покренут је процес поновног придруживања Уједињеним нацијама и Савету Европе, што је био предуслов и за чланство у ЕБУ.

Тек од 2002. године Југославија (касније државна заједница Србија и Црна Гора) активно је почела да се враћа у процес примања у ЕБУ и коначно, 2004. године, под другим именом и у потпуно другачијем формату такмичења, наступа на евровизијској сцени у ИстанбулуЛане моје је кроз полуфинале успело да у Великом финалу „Евросонга" заузме 2. место.

Следеће, 2005. године представници Србије и Црне Горе била је подгоричка група „No Name" која је с песмом Заувијек моја у Кијеву заузела 7. место.

Домаћи избор за представника Србије и Црне Горе 2006. године обележио је скандал који је био резултат узаврелих емоција у двема републикама због иницијативе црногорских власти да одрже референдум о незавизности Црне Горе. Отровне стреле упућиване с обе стране телевизијских кућа, пристрасно гласање црногорских чланова жирија, звиждање и демонстративно напуштање публике у дворани Сава центра на националном финалу, резултирали су томе да се СЦГ повукла с такмичења у Атини, али је била пасивни учесник прикључивши се земљама које су имале право да гласају,тако да се име наше земље ипак чуло у преносу.

Већ наредне, 2007. године, тада већ независне државе, Србија и Црна Гора, појављују се на такмичењу у Хелсинкију. Оно што се тамо догодило 12. маја за Србију и њене грађане остаће упамћено као најрадоснији моменат у њеној ближој историји... Маријина Молитва освојила је Европу!

Победница националног избора за представника Србије 2008. године у Београду била је Јелена Томашевић са песмом "Оро", композитора Жељка Јоксимовић и текстописца Дејана Ивановића. Јеленина врхунска интерпретација и квалитет композиције "Оро" нису остали незапажени. Србија је освојила шесто место у укупном пласману 53. издања "Песме Евровизије".

"Ципела" Марка Кона на "Евросонгу" 2009. године није стигла даље од полуфинала у Москви, а Милан Станковић је песмом Горана Бреговића "Ово је Балкан", у Ослу освојио 13. место за Србију, на 55. "Песми Евровизије".

Шармантна и талентована Нина Радојичић била је пети представник Србије на "Песми Евровизије" у Диселдорфу. Песми Кристине Ковач "Чаробан" милионска евровизијска публика и стручни жири дали су довољно поена за пролазак у финале. У коначном пласману, Србија се позиционирала на 14. месту, од 43 учесника.

Радио-телевизија Србије 2012. године донела је одлуку да представник Србије на 57. "Песми Евровизије" буде Жељко Јоксимовић, и то је било друго учешће њега као извођача, пето у његовој каријери, на овој престижној музичкој манифестацији. Србију је представио песмом „Није љубав ствар", освојивши сјајно 3. место, у конкуренцији од 42 земље.

Србију су 2013. године представљале „Моје 3" песмом „Љубав је свуда", које те године нису успеле да се пласирају у финале.

Након једногодишње паузе, Србија се 2015. године, враћа на јубиларну 60. Песму Евровизије са песмом коју је изводила Бојана Стаменов која осваја 10. место у финалу.

2016. године Србију на "Песми Евровизије" представља млада и талентована Сања Вучић са песмом "Goodbye" и осваја 18. место у финалу.

Godina

Izvođač

Naziv pesme

TV centar

Plasman

2004

Željko Joksimović

Lane moje

RTS

1 (sf); 2 (f)

2005

No Name

Zauvijek moja

RTCG

7 (f)

2007

Marija Šerifović

Molitva

RTS

1 (sf); 1 (f)

2008

Jelena Tomašević

Oro

RTS

6 (f)

2009

Marko Kon

Cipela

RTS

10 (sf)* nije usao u finale

2010

Milan Stanković

Ovo je Balkan

RTS

13 (f)

2011

Nina

Čaroban

RTS

14 (f)

2012

Željko Joksimović

Nije ljubav stvar

RTS

3 (f)

2013

Moje 3

Ljubav je svuda

RTS

11 (sf) nije ušla u finale

2015

Bojana Stamenov

Beauty never lies

RTS

10 (f)

2016

Sanja Vučić ZAA

Goodbye (Shelter)

RTS

18 (f)

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару