Читај ми!

Срце замало да престане да куца – како је Европа тапшала уз Констракту у полуфиналу Евросонга

За инфаркт, напето, да ли сте нормални – благе су речи за синоћну тензију уочи проглашења Србије као последњег финалисте Песме Евровизије у Торину. Међутим, иако су многи од нас након тога обавили дубоку хидратацију уз мало шећера, на крају није било сумње да уметница мора бити у финалу. Познат је и Констрактин редни број у завршници – наступа двадесет четврта.

Након веома млаког првог полуфинала, синоћно такмичење било је доста напетије – што због наступа наше Ане Ђурић Констракте, што због квалитетнијих и конкурентнијих песама у другом такмичарском делу.

На Констрактин перформанс нисмо дуго чекали – наступила је под редним бројем три и несумњиво разбудила дворану „Пала Олимпико” у Торину која је тапшала уз тактове песме In corpore sano и кад је требало, али и током неких делова где се то није очекивало.

Да се није тапшало само у дворани, показују и бројеви са Јутјуба. Наступ српске представнице убедљиво је најгледанији наступ другог полуфинала, а граби ка томе да буде и најгледанији наступ из обе такмичарске вечери.

Осим тога, Констрактом су опчињени и корисници друштвених мрежа. Многи су је називали краљицом, а могли смо да видимо и монтажу на којој Констракта седи на Гвозденом трону из популарне серије „Игра престола”.

Званичан евровизијски налог Би-Би-Сија је објавио да ће се ове године уместо рођенданских песама певати In corpore sano.

Ноћас је објављен и редослед наступања у великом финалу. Важно је да запамтите број 24, пошто је то Констрактин нови срећни број под којим ће наступити у завршници такмичења.

Ко се није прославио

Као што смо на почетку рекли, друго полуфинале било је веома конкурентније, а може се и једноставно рећи, квалитетније од такмичења у уторак.

Занимљиво је и то да готово нико од такмичара за које су кладионице предвиделе да пролази у финале није подбацио. Једина је Малта била предвиђена као финалиста, док Румунија није.

Међутим, након што смо послушали песму и видели малтешки наступ, било је јасно да ће тешко до финала. Песма на моменте звучи као да је насловна нумера тинејџерског мјузикла, а пиротехничка средства су јој можда чак и одмогла у ономе што је желела да постигне.

Румунски представник је, с друге стране, ишао на сигурно. За врцаву латино нумеру припремио је одговарајући наступ, а понављања и речи на шпанском засигурно су му помогла у томе да добије довољан број гласова од публике и од жирија, мада се чини да је боље прошао у телевотингу.

Кипар, још једна земља коју смо последњих година навикли да гледамо у финалу, остала је без пласмана, што је заправо било и очекивано када смо видели какав је наступ. Андромахи, која је певала за ту острвску државу, није показала вокалне способности које су многи очекивали, нарочито фанови међу којима је била један од фаворита.

Без финала остале су и представнице Северне Македоније и Црне Горе, што је такође за многе било очекивано.

Ко је заслужно стигао до финала

Када се осврнемо на такмичаре који су се пласирали у финале, нема сумње да су сви то заслужили. Разноврсна је била понуда у другом полуфиналу, а издвојио се представник Пољске са оперским гласом и јаком баладом којом је потврдио да ће та земља низати високе пласмане у будућности, ако настави у овом ритму.

Осим тога, ту је и крајње занимљиви представник Белгије Џереми Макисе који је високим нотама несумњиво завредео пажњу многих гледалаца, али и чланова жирија.

Не треба ни спомињати земље без којих је финале готово незамисливо – Шведску и Азербејџан, а у финале се, након прошлогодишњег неуспеха, вратила и Аустралија.

Каква је статистика

Уколико посматрамо статистику, у појединим сегментима је готово идентична као у Ротердаму. Србија је поново једина земља бивше Југославије која ће наступити у завршници, пошто су представници Северне Македоније, Словеније и Хрватске поново остали без финала, а Црној Гори пауза није помогла да дође до завршнице такмичења.

Слично је и на северу Европе. Данска другу годину заредом остаје без финала и поново је једина скандинавска земља која је у тој ситуацији, пошто ћемо сутра поново гледати представнике Исланда, Норвешке, Финске и Шведске.

Од статистике, важно је и да поменемо да смо синоћ и званично, први пут на Песми Евровизије чули латински језик и то баш у песми коју је изводила наша Констракта.

Латински ћемо чути поново, већ сутра, када је на програму велико финале Песме Евровизије, а Ана Ђурић Констракта наступа под редним бројем 24. Директан пренос пратите у од 21 час на РТС 1, РТС Свет, Радио Београду 1 и преко мултимедијалне платформе РТС Планета.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара