Читај ми!

Можда је могло и боље, али битно је да је почело – прво полуфинале Евросонга

Без обзира на то што се чини да узбуђење у вези са "Песмом Евровизије" никад није било веће, прво полуфинално вече у Торину није оправдало, може се рећи, висока очекивања. Словенија и Хрватска су другу годину заредом остала без пласмана у финале, а многи су били изненађени што представница Албаније није обезбедила учешће у завршници такмичења.

Након годину дана одмора, чини се да се коначно наставио "хајп" који је настао након наше "Песме за Евровизију". Почео је "Евросонг", а упркос томе што Србија није учествовала у првом полуфиналу, делује да су гледаоци са узбуђењем "посматрали конкуренцију".

Међутим, прво полуфинално вече је, осим што је можда могло да буде мање досадно, донело и нека изненађења. Поједини, за које су фанови такмичења били сигурни да ће наступити и у финалу, нису успели да уђу међу десет најбољих.

Један од тих фаворита је представница Албаније Ронела Хајати, која је и отворила овогодишње такмичење. Наши суседи међу првима бирају представника, па су евровизијски љубитељи Ронелину песму Sekret (Тајна) слушали још од децембра и предвиђали јој добар пласман.

О чему је била реч и да ли је за публику и жири било превише свега што је албанска представница донела на сцену, видећемо када комплетни гласови буду објављени.

Хрватска и Словенија поново без финала 

С друге стране, наше западне комшије, готово да нису имале никакве шансе. Представница Хрватске Миа Димшић је, према кладионицама, готово од почетка била на зачељу, а песму није унапредио ни нешто компликованији наступ од оног на Дори, али ни то што је завршетак песме певала на матерњем језику.

Незахвално је процењивати, али се не би рекло да је Хрватска била близу пласмана у финале, као што је прошлогодишњој представници Албини финале измакло за само једно место. Хрватску у финалу нисмо гледали од Кијева 2017. године, па би било добро челници ХРТ-а размотре постоји ли проблем или је у питању недостатак среће.

Ни Словенци нису успели са својом ретро песмом да уђу у финале. Група ЛПС, сачињена од матураната, побрала је огромне симпатије у Словенији, али видљиво је да је за европску публику нешто недостајало. Можда би помогло да су део или целу песму ипак отпевали на енглеском, иако јој словеначки даје јединствени шмек.

Без финала остали су и представници Бугарске, Данске, али и Летоније и Аустрије, којима се ипак финале предвиђало.

Фаворити нису подбацили

Време је да пређемо на финалисте. Уочи такмичења, готово да није било дилеме да ће се у финале пласирати представници Украјине, "Калуш оркестар", којима све кладионице предвиђају и победу. Пласман у финале се предвиђао и Јерменији, Грчкој и Португалији, али и занимљивом наступу из Норвешке.

Норвежани, одабиром необичне групе "Subwoolfer" још једном показују да воле да ризикују и да су спремни, како за победу, тако и за последње место.

Томе у прилог иде и чињеница да је Норвешка, упркос томе што има три победе, највише пута била на последњем месту. Ове године, несумњиво, иду ка врху.

Вашар из Молдавије је направио хит на друштвеним мрежама, па никога не би требало да чуди због чега је група "Здоб ши здуб", којој је ово већ треће учешће на Евросонгу, прошла у финале.

Успели су и да трећи пут прођу у финале, а имајући у виду реакције, можда побољшају свој најбољи пласман - шесто место 2005. године.

Литванија и Исланд – два изненађења или доказ да и кладионице греше 

Ако сте веровали кладионицама, онда сте се сигурно изненадили што се представница Литваније Моника Лиу пласирала у финале, пошто је према квотама била на зачељу. 

Последњих година се једина балтичка земља која није забележила победу побољшала, а занимљиво је да је овогодишња песма прва која је отпевана у потпуности на литванском још од 1994. године.

Позитивно изненађење вечери су представнице Исланда - група "Систур", односно "Сестре", које су, према оцени многих, отеле место представници Албаније. Ипак, чини се да су Исланђанке више пријале и публици и жирију.

У финале је успела да уђе још једна балада. Представник Швајцарске Маријус Бер је, статичним наступом и спором нумером, успео да се домогне финала. Гласовне способности швајцарског извођача су вероватно пресудиле у одлуци публике и жирија да га гледају и током финалне вечери.

Када све резимирамо, делује да нисмо видели најбоље од овогодишњих такмичара и да квалитет и забава тек предстоје.

Већ ћемо сутра имати прилику да гледамо друго полуфинале, у којем ће наступити и наша представница Ана Ђурић Констракта са песмом "In corpore sano".

Пренос другог полуфинала, из којег ћемо добити још десеторо финалиста, можете пратити сутра у 21 час на РТС 1, РТС Свет, Радио Београду 1 као и на мултимедијалној платформи РТС Планета.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару