Читај ми!

Реаговања на Програмску изјаву УО РТС-а

НУНС, Независно друштво новинара Војводине, ЛДП и Исламска заједница у Србији позитивно оцењују Програмску изјаву УО РТС-а, у којој се, између осталог, упућује извињење грађанима Србије и суседних држава због увреда, клевета и говора мржње деведесетих година, али сматрају да је оно недовољно.

Новинарска удружења, Мешихат Исламске заједнице у Србији и Либерално-демократска партија позитивно су оценили јучерашњу Програмску изјаву УО РТС-а у којој је, између осталог, упућено извињење грађанима Србије и суседних држава који су били изложени увредама, клеветама и говору мржње током деведесетих година прошлог века, али сматрају да оно није довољно.

Мешихат Исламске заједнице у Србији, иако извињење оцењује као позитивно, ипак сматра да је оно недовољно, јер и "садашња уређивачка политика није у потпуности одвојена од политике владајућег режима, нити равноправно третира све грађане и категорије друштва у Србији".

"Представљање Српске православне цркве на Јавном сервису и даље је повлашћено у односу на Исламску заједницу, која се на овом медију третира безначајно, а повремено и тенденциозно", наведено је у саопштењу.

Комесар ЛДП-а за људска права Марко Караџић истакао је да, иако извињење УО РТС-а представља позитиван корак који за циљ има раскид са политиком деведесетих година, сматра да то није довољно да се оно заврши на формулацији која политику деведесетих, чији је РТС био главни промотер, види као вређање и клеветање и нешто што би, према данашњим критеријумима, могло да буде протумачено као говор мржње.

"Програм РТС-а представљао је организовани позив и подршку политици истребљења и насиља коју никако не можемо посматрати само као увреду или клевету. Пропаганда мржње која је за своју последицу имала разарања, масовна убиства и тортуру стотине хиљаде грађана не смемо скривати, већ јасно осудити и назвати правим именом", рекао је Караџић.

Марко Караџић сматра да стварно извињење мора да садржи јасно дистанцирање које ће правим именом назвати злочин који је спроводио РТС деведесетих година, као и креирање програма који ће потврдити дисконтинуитет са програмом деведесетих и који је утемељен на поштовању људских права.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) сматрају да је Управни одбор РТС-а на тај начин указао на моралну и професионалну одговорност државних медија "током несрећних догађаја из деведесетих година", али и да је пропустио прилику да више истакне ратну пропагандну, хушкачку улогу РТБ-а и РТС-а.

Говор мржње који је емитован у програмима државне телевизије прерастао је током деведесетих у отворено заговарање рата и правдање најгрубљег кршења норми међународног хуманитарног права, што је све заједно представљало тешка кривична дела, истичу та два новинарска удружења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару