Програми РТС-а доступни су дијаспори

Само део гледалаца у иностранству који користе платформе Јунајтед групе остаће без програма Јавног медијског сервиса Србије, али за то РТС не сноси одговорност. Свима је остављена могућност да наш програм несметано прате.

Уговор између РТС и Телекома потписан је септембра 2018. године. Телеком је победио на јавном конкурсу и тако стекао право да реемитује програме РТС на платформама у свом власништву и платформама других оператера. Уговор је одобрила Комисија за заштиту конкуренције Републикие Србије.

Јунајтед група се није пријавила на конкурс за реемитовање програма РТС што је доказ да је уопште не занима да ли ће дијаспора гледати програме јавног медијског сервиса Србије.

РТС је задржао право да на својој платформи РТС Планета емитује својих 11 телевизијских и четири радијска канала. Свако ко има интернет може да на РТС Планета осим ових канала прегледа и велику архиву по месечној цени од 4.99 евра, шестомесечној од 24,95 евра и годишњој од 49,99 евра. Ове цене плаћају само гледаоци ван Србије. Програм РТС Свет доступан је свима бесплатно, као и приче из 26 градова Србије, део огромне архиве и сва четири радијска канала.

Пре него што смо поптисали уговор са Телекомом покушали смо  да успоставимо нормалне односе са Јунајтед групом која је продавала програме РТС у иностранству.

Шта је било  ненормално у том односу. Прво, да је Јунајтед група пиратерисала програме РТС, да их је емитовала тамо где није смела то да ради. Пример су разни спортски преноси за које  РТС  има право да их приказује само на територији Србије. Јунајтед група их је емитовала ван граница Србије, што је у супротности и са уговором о међусобним односима и са законима.

Друго, ненормално је и што је Јунајтед група емитовала програме РТС, на пример у Словенији, и за то није уопште плаћала било какву накнаду.

Треће, цена коју је Јунајтед група плаћала за најгледанији програм била је недопустиво мала.

Уговор између РТС и Јунајтед групе истицао је 31. децембра 2017. године. Предлоге нове сарадње представили смо ЈГ у априлу 2017. године. Нисмо добили одговор. 

Преговоре о новом уговору почели смо у новембру 2017. и пошто је било јасно да нема договора продужили смо рок важења уговора до 1. марта 2018. године. Звали смо представника Јунајтед групе на разговоре у јануару и фебруару, али су се они појавили тек 28. фебруара, бахато верујући у свој уцењивачки капацитет и способност да у медијима протуре причу како су они заинтересовани да се програми РТС виде у иностранству. Својим понашањем су показали да их занима једино зарада и ништа друго.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво