Читај ми!

Нове књиге РТС Издаваштва

Објављујемо обновљена, критичка издања драгоцених књига из нашег културног и научног наслеђа, а нисмо занемарили дела која се баве радијом и телевизијом са медијског, развојног и историјског становишта, по чему смо препознатљиви

У нова издања спада и изузетно занимљива књига „Хлеб у Великом рату"? О храни и рату на занимљив начин?

Хлеб је највећи савезник што га може имати нека војска. О исходу Првог светског рата управо је одлучио - хлеб. Ова тема неправедно је остала запостављена у војној и историјској литератури. Кроз сведочење непосредних учесника и документа Димитрије Вујадиновић, историчар културе хлеба, сагледава суровости рата за све зараћене стране. Потресне су фотографије редова гладних који чекају за залогај хлеба. Ту је и фотографија о Аранђеловдану, слави војника Сретена Ковачевића. У рову, уместо славског колача, послужио је војнички хлеб таин који су, као што обичаји налажу, саборци прелили вином.

Ту је и књига „Историја Српске цркве"

Круцијалан значај ове књиге јесте што је написана на енглеском, на Оксфорду, где је аутор Јелисије Андрић, био на постдипломским студијама. Тако је у години после Првог светског рата читав англофони свет могао да се упозна са два и по века српске средњовековне историје, од стицања самосталности до пада Патријаршије 1219-1463. Сто година касније објављујемо је на енглеском и - први пут - на српском, богато илустровану, како би била пријемчива савременом читаоцу, који ће у њој пронаћи и данас валидне податке и закључке, а ту је и хронотакса српских епископа, архиепископа, митрополита и патријарха.

Прошле недеље је била занимљива промоција књиге Петера Хандкеа?

Од 1991. до 2011. Петер Хандке је написао осам дужих есејистичко-путописних текстова који су сада први пут сабрани у једној књизи којој је сам писац дао наслов - „Историја иза приповести".

Која је концепција и идеја водиља РТС издаваштва?

Последњих година све више објављујемо обновљена, критичка издања драгоцених књига из нашег културног и научног наслеђа којих дуго није било у књижарама. Нисмо занемарили дела која се баве радијом и телевизијом са медијског, развојног и историјског становишта, по чему смо раније били препознатљиви.

Извор: Недељник, бр. 459, 29. 10. 2020.

Фото: Р. Каришић

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?