Ја сам Екерман Аце Ђорђевића

КЊИГА У КАРАНТИНУ: Драматург Драгана Бошковић завршава књигу о нашем великом редитељу и пише позоришну драму о Вирџинији Вулф

- У категорији сам 65+ тако да радим у терминима када сам и иначе радила. Мој радни дан увек овако изгледа - радим код куће и поподне мало прошетам. Све ми иде по плану. Оно што сам и без короне планирала да завршим, то сам и успела.

У НАЈАВИ: Радим две ствари, књигу и позоришну драму.

РТС Издаваштво објавиће књигу о нашем редитељу Александру Аци Ђорђевићу. То је нешто до чега нам је свима много стало јер је Аца један од највећих редитеља наше куће, урадио је 11 серија, мноштво драма... Као што је Екерман разговарао са Гетеом ја сам разговарала са Ацом Ђорђевићем. Већ је био стар. Били смо комшије. Одлазила сам код њега. Није више хтео да се слика, тако да смо аудио снимили 14 сати његових сећања - од пробоја Солунског фронта, преко награде у Холивуду, до последњих дана. Дао ми је породичне фотографије и у аманет оставио да урадим монографију која ће се звати "Увек испочетка" . Он је дао наслов. Омиљена песма му је била My Way Френка Синатре, зато је желео да се књига зове "Увек испочетка". 

Друго чиме се бавим је драма о Вирџинији Вулф. Наредне, 2021. године, је 80 година од њене смрти и у договору са Атељеом 212 пишем позоришну драму. Тако да имам доста посла и радим исто као да короне нема.

РТС Издаваштво објавило је књигу Драгане Бошковић Много више од игре.

Замолили смо ауторку Драгану Бошковића да са нама подели део сећања на редитеља Александра Ђорђевића и одломак из монографије "Увек испочетка".

Драгана Бошковић:

Монографија о АЛЕКСАНДРУ ЂОРЂЕВИЋУ, славном редитељу РТС 

Књига о Александру Аци Ђорђевићу, једном од најомиљенијих стваралаца у историји РТС, излази у години када се обележава 15 година од његовог одласка. Као његов дугогодишњи, стални драматург, са задовољством и узбуђењем, и са страхом да нећу успети да обухватим његов раскошни таленат у једној књизи, приступам њеном стварању и уређивању.

Последњих годину дана његовог живота, 2004-2005, у његовом дому, у Улици Ивана Милутиновића, снимили смо аудио запис око 14 сати Ациних сећања на све његове велике промене, од преласка из Ниша, где је девет сезона био редитељ Народног позоришта, његовог ступања у нови, непознати, телевизијски медиј, до великих филмских продукција које је режирао... Због непресушне радозналости, због авантуре, у коју је улазио сваки пут када је у једном медију постигао максимум, незаустављиво, неизвесно и ризично, сам Аца је желео да ову књигу назовемо „Увек испочетка".

„Кад одем, не тугуј", опростио се од мене пре последњег одласка у болницу."Имао сам леп живот".

Изабрала сам делиће овог сећања Александра Ђорђевића, као невероватан почетак блиставе каријере, у коју је стало једанаест тв серија, више од сто тв драма и много још других „формата":

 УВЕК ИСПОЧЕТКА

...Те 1961. стигао сам у зграду Телевизије, која се налазила на Сајму, у којој су, уствари, у Уметничкој редакцији владала три човека: Влада Митровић, главни уредник, његов помоћник Љуба Зечевић и, заправо, главни човек тог програма Лола Ђукић... Редитељи су имали већ три године искуства, Слава Стефановић Раваси, Сава Мрмак, Јанез Шенк, колегиница Беца Самарџић, а Шотра је тек био прешао са асистентског места.

...Кад ме је Лола питао, знам ли нешто о тв режији, искрено сам одговорио да немам појма! Ништа, рекао је, ти сада седи овде и гледај како други раде, а онда ћемо те, полако, бацити у битку... И ја сам свакога дана, редовно, проводио читав дан, гледајући како они то раде, из видео режије, покушавајући да, као позоришни редитељ, уђем у систем новог медија, који ми се од првог тренутка учинио застрашујућим! У то време, сви су радили све, музичке емисије, шоу програм, Мрмак је чак радио и неки квиз, а понеко би се усудио да уради и неку драмску сцену. Ја сам само посматрао... Осећао сам се као пилот у кокпиту авиона, који не зна да пилотира...

...И баш тада, док сам се ја ломио, један од најважнијих редитеља у Телевизији, Словенац Јанез Шенк, после жестоке свађе са Лолом Ђукићем, даје моментални отказ и одлази у Љубљану!...

...У животу сваког човека, ваљда, постоје догађаји, којих се сећа до најситнијих детаља, иако је отада прошло 40 година! Тако се и ја сећам сваког минута тог пресудног дана, када сам дошао, са срећно одабраном екипом, да живо снимим емисију „Мало џеза за вас". Секретарица је била изврсна Ружа Мирковић... Почело је одбројавање, најављивачица је најавила емисију, а иза мене, у видео режији, стајао је читав тадашњи телевизијски „естаблишмент", директор, главни уредник, његов помоћник, обавезни Лола Ђукић... Осетио сам како ме облива зној, ушао сам у авантуру спасавања сопственог живота, све је било уживо, није смело да се стане!
„Матори, одлично си обавио посао", биле су речи Лоле Ђукића, које су ми пале као пресуда. И после је било посла!

четвртак, 27. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару