Записи о Бранковом колу

КЊИГА У КАРАНТИНУ: Књижевник Ненад Грујичић каже како за песника и писца такозвани карнатин и није нека новост, да је то њихово природно окружење, те да без осамљености нема певања и писања.

- Пред почетак ове пандемије изашла ми је књига „Сремскокарловачке терцине" у Бранковом колу, посвећена прошлости и садашњости овог чудесног места српске културе и писмености, личностима које су стварале Карловце као Српски Сион. Но, у циклусу „Стражиловски портрети" доносим 40 песама-терцина посвећених пријатељима који нису више међу нама (Мика Антић, Десанка Максимовић, Дејан Медаковић, Борислав Пекић, Александар Тишма, Душко Трифуновић, Милорад Павић, Живан Сарамандић Љиљана Петровић, Оља Ивањицки, Раша Ливада), а који су долазили на Бранково коло где сам им био домаћин.

Утом ми је стигла вест о награди „Златни Орфеј", са Међународне манифестације „Српско перо", за свеукупно дело, „за свевремени печат и трајно присуство у српској културној баштини". Требало је крајем априла или почетком маја на Педагошком факултету у Јагодини да примим ово угледно признање, али по свему судећи то ће се пролонгирати.

У НАЈАВИ: Сада свакодневно пишем књигу поводом пола века постојања Бранковог кола, наредне године је округла годишњица. Неће то бити у класичном смислу монографија, већ чудесно калемљени калеидоскоп трагова и сећања, записа и цртица, али и ретких фотографија које сведоче лепоту и јединственос ове велике песничке и културне манифестације у Сремским Карловцима и Новом Саду.

Дакле, тренутно се налазим у једној веома привилегованој ситуацији да стварам књигу која ће бити круцијални траг о постојању Бранковога кола које је уствари наставило традицију онага старог и славног (1895-1914) у Сремским Карловцима. Ова књига ће донети ретке и јавности непознате детаље како важног документарног карактера, тако и анегдотског.

РТС Издаваштво објавило је књигу Ненада Грујичића Пјевај, ори, прозоре отвори - Крајишке ојкаче, за коју је добио награду "Сава Мркаљ" за 2017. годину.

 

Замолили смо песника и прозаисту Ненада Грујичића да подели са нама један запис, цртицу, из богате историје Бранковог кола:

 

НОВЕ ЦИПЕЛЕ ЗА ПЕСНИЧКЕ ЂОНОВЕ 

Пре тридесет година песник Душко Трифуновић из Сарајева дошао је на септембарско Бранково коло дан пре свога рођендана, 13. септембра. Улази у Бранково коло и носи ђон своје ципеле у руци. Каже, отпао - помозите. Одмах кажем својој сарадници да оду заједно у продавницу обуће у центру Сремских Карловаца и по песниковом избору купе нове ципеле, Бранково коло части. Чим су изашли, велим присутним песницима да ће Душко сигурно изабрати јаче ципеле ако не и чизме за зиму. И заиста, они се враћају, а Душко већ обуо велике тамне баканџе за јахоринске и требевићке снегове.

Коју годину потом, слично се догодило и са другим сарајевским песником Илијом Ладином. Такође је ушао у Бранково коло са ђоном од својих ципела у рукама. Е сад, да ли је он чуо од Душка да Бранково коло части ципелама, не знам, остала је тајна, али обојица су добили на дар од Бранковога кола нову обућу за зиму.

 

недеља, 30. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару