Нови наслови РТС Издаваштва

Књига „Дневник (1896–1920)"

Импонзантно дело по обиму и значају - „Дневник (1896-1920)" Јована М. Јовановића Пижона.

Књига „Дневник (1896–1920)" Књига „Дневник (1896–1920)"

Jован Јовановић (1869-1939) био је један од значајнијих учесника у политичком животу Србије пре и током Првог светског рата, као и у потоњој југословенској држави. Јован је у државној служби био од 1892. године, понајвише у дипломатији, док је у Министарству иностраних дела радио од 1896. године, са којом почиње и књига „Дневник". Као дипломата службовао је у скоро свим дипломатским звањима, док је 1904. године постављен и за шефа Конзуларног одељења, а 1911. за начелника у Министарству иностраних дела. Два пута је био на значајним функцијама - министар спољних послова (1912.) и министар помоћник (1914-1916). Јован није уредно водио белешке све до 1914. године, али јесте у периоду 1915-1918, а делимично и до 1920. године. Недостају дневнички записи из значајне 1914. године. Нема их сачуваних у било ком облику у његовој заоставштини у Архиву Југославије, нити се ишта поуздано зна о њима. Сви они су непосредно или посредно везани за тему одговорности Србије за избијање Првог светског рата. Ипак, постоје неки од његових радова о догађајима из те године објављени у периоду 1925-1930 године, на које су приређивачи ове књиге скренули пажњу.

Вредна је спомена и Јовановићева књижевна делатност. Био је сарадник завидном броју листова и часописа, како у земљи, тако и у иностранству. Скоро сви радови које је написао односе на две теме: на спољну политику Србије и на национално питање. Пишући о овим појавама после завршетка Првог светског рата, нарочито о првој, Јовановић је обилато користио своје дневничке записе, који нажалост нису сачувани у целини. Није познато да ли их је уништио аутор након што су искоришћени, или су нестали на неки други начин.

„Дневник" обухвата време када је обављао дипломатске послове; из тог разлога је, пре свега, посвећен спољној политици Краљевине Србије. Јовановићев Дневник је ретко коришћен у историографији. Рукопис је малтене нечитљив, мастило избледело, слова исписана ситно,... Управо из ових разлога, „Дневник (1896-1920)" у издању РТС Издаваштва, Прометеја и Архива Југославије, који су приредили Радош Љушић и Миладин Милошевић, представља импонзантно дело и по обиму и по значају.

Књигу потражите у продавници ПГП-а на Зеленом венцу, Југ Богданова 2, или наручите на број телефона: 011/655-27-35, односно путем мејла: prodajaknjiga@rts.rs.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару