Читај ми!

Награда „Момчило Тешић" Драгану Ж. Бабићу

Добитници књижевне награде „Момчило Тешић" за 2019. годину су писци Драган Ж. Бабић за књигу „Испод крова над главом" коју је објавило РТС Издаваштво, Рајко Лукач за остварење „Можеш и да не поверујеш" ИК Градац и Милан Мрдаљ за укупно књижевно дело.

Жири у саставу Милијан Деспотовић, Бранко Стевановић и Гордана Малетић у образложењу награде аутору РТС Издаваштва Драгану Ж. Бабићу наводи:

"У тежњи да укаже на другачија својства ствари и бића, Драган Ж. Бабић у збирци кратких прича Испод крова над главом описује кућу, и све што је у њој и око ње, од крова, прозора до њених становника - људи, животиња, инсеката и биљака - као ентитет за себе. Овај феноменолошки поглед на свет очигледним, материјалним стварима даје чар обраћајући се управо њиховим поетичним, а неухватљивим, својствима. Данас заборављено гледиште, које заступа аутор, узима у обзир свеукупност ствари, као и настојање да у легенди пронађе њихов почетак. Дело пружа читаоцу изузетно естетско уживање и даје му могућност промишљања."

Награда „Момчило Тешић" за остварења у области књижевности за децу и младе установљена је поводом стогодишњице рођења знаменитог писца за децу Момчила Тешића (1911 - 1992) у Пожеги. Додељују је Књижевне новине „Свитак" и Лист за дечју књижевност „Момчило".

Предходну књигу за децу "Страшније од најстрашнијег" овогодишњег лауреата Рајка Лукача објавило је РТС Издаваштво. 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво