Срби и европски композитори

Монографска студија садржи лексикон од 228 европских композитора који су у протекла два века стварали инсприсани српском музиком и традицијом, њихова дела и насловне стране нотних издања. Међу њима су и нека од најзначајнији имена уметничке музике, попут Петра Илича Чајковског, Франца Листа, Јоханеса Брамса, Николаја Римског - Корсакова...

Своја дела европски композитори посвећивали су члановима српских владајућих династија, радили музику на родољубиве песме најзначајнијих националних песника и изводили их у светским музичком ценнтрима тог времена.

На систематичан начин књига читаоца уводи у свет музике, открива како је композиција за песму Косовка девојка посвећена краљици Наталији, ко је компоновао Валцер и Марш у част краљице Драги, те на коју је прву српску песму музику урадио Јоханес Брамс на чијем је премијерном извођењу за клавиром суделовао и сам аутор и како је млади кнез Милан Обреновић одбио једног композитора да ради оперу у његову част.
Композиције европских композитора рађене су на стихове Лазе Костића, Јована Јовановића Змаја, Петра Петровића Његоша, Ђуре Јакшића, Риста Милића, Милана Кујунџића Абердара...

Библиотека „Посебна издања", Ф - 27 x 20 цм, С - 272, броширано, илустровано, ћирилица, ISBN 978-86-6195-173-2

Саиздавач: Музеј Војводине Нови Сад

Одломак

О аутору

Књигу потражите у продавницама ПГП-а: РТС Клуб (Радио Београд, улаз из Светогорске) и на Зеленом венцу (Југ Богданова 2), или наручите на број телефона: 011/655-27-35, односно путем мејла: prodajaknjiga@rts.rs.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи