Одржава се од 28.1. до 13.2.2014.

Златно доба Лесковца 1918-1941

Изложба под називом „Златно доба Лесковца 1918-1941“ у организацији Народног музеја Лесковца и продукцијске куће „Интермедиa нетворк” (Intermedianetwork) је део великог мултимедијалног пројекта Звонимира Шимунеца, на својеврстан начин остварење сна за човека који је пре 40 година напустио свој родни град, али никада није престао да буде Лесковчанин.

Златно доба Лесковца 1918-1941 Златно доба Лесковца 1918-1941

Ускоро се очекује и премијера истоименог документарног, потом и играног филма о историји Лесковца. Аутори саме изложбе која је премијерно представљена у  почетком децембра прошле године су Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић. Београђани ће моћи да уживају у овој поставци у галеријском простору РТС-а, од 28. јануара до 13. фебруара.

Између два светска рата Лесковац је од оријенталне вароши израстао у модеран индустријски град. Због динамичног развоја и бројних текстилних фабрика добио је назив –„српски Манчестер“. Укупно богатство града ценило се на више стотина милиона динара и сматрало се да Лесковац може да исхрани још седам других градова. Развијена просвета, културни живот, издаваштво, здравство, спортске активности, давало је Лесковцу физиономију модерног града. Убрзана индустријализација, профилисање класа и појава грађанских партија интензивирале су политичка збивања, борбу странака на изборима, донеле бројне и масовне радничке штрајкове. Европски ритам живота полако је потискивао балканску учмалост.

Истовремено, Лесковац задржава спољашњи изглед мешавине турске касабе и модерних вишеспратних грађевина. Кривудави сокаци, са или без турске калдрме, уливали су се у главну улицу са новом коцком и монументалним палатама. Од турске џамије за неколико минута се стизало до старе Оџаклије и нове Саборне цркве. Било је то време када је почео у најбољем светлу да се кристалише јединствени лесковачки дух, пун супротности, а довољно широк да пригрли старинскe ркмаче и реденготе, једнако као помодне фракове од енглеског штофа, старе занате који полако нестају, блистава заступништва Citroena и Pfafa, мрачне кафане на прилазима граду, са шталама у дворишту за сељаке и њихову стоку, а у центру европски модеран хотел „Костић“, са елитним забавама, баловима, оперетама и позоришним представама, концертима и пројекцијама тон филма.

„Време“ је 25. јануара. 1932. године  о Лесковчанима писало: „Поред пословног и строго званичног живота, постојао је и један други Лесковац... карасевдаха, кисмет-каксирата, тврдоглавости и ината. То је Манчестар „тесног друштва“, убавих паприкаша, ђувеча и пуњених паприка, масних пита, љутих кобасица и специјалних „ћевапчића“ са разним другим мезетлуцима. И када наиђе то лудо стање карасевдаха све се претвори у „добре манџе“ и још боље „пијенл’ке“. Тек се онда са свим зближе и уз црњак и циганска ћеманета излију своју душу или лудују и праве џумбус да се после надугачко и нашироко препричава по механама.“

У периоду између два светска рата Лесковац постаје један од већих индустријских центара у земљи. Поред текстилне индустрије развија се метална, млинска и керамичка индустрија, затим индустрија гуме, намештаја, парфимерије, зејтина и пива. Лесковачки инустријалци оснивају велика предузећа и фабрике и изван овог индустријског подручја у Београду, Параћину, Куманову, Скопљу, Тетову и Приштини. Такође, Лесковац је постао велики трговачки и занатски центар. На лесковачкој железничкој станици број вагона разне робе пење се и равна са бројем становника. Годишњи обрт је, дакле, 15.000 вагона, а у сезони достиже 2.000 вагона месечно. По дневном промету и приходу, лесковачка железничка станица је била најрентабилнија станица јужно од Београда.

Посебан печат привредном животу Лесковца давале су лесковачке банке и кредитни заводи. Тридесетих година било је девет банака са 39 милиона динара уплаћеног капитала, са модерним начином пословања и све већим улагањем у индустрију путем кредита, акција и учешћа у управљању у предузећима. Типичан пример таквог пословања су Лесковачка централна и лесковачка привредна банка које су имале сопствена предузећа и послове на целој територији Вардарске бановине. Привредни напредак Лесковца између два светска рата најбоље илуструју речи савременика из 1932. године - да се „у Лесковцу у послератним годинама развила индустрија невероватном, американском брзином. Иако лежи ова варош усред провинције… она је врло брзо постала најважнији индустријски центар на територији предратне Србије”.

 

              Овде можете погледат/преузети каталог изложбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару