Одржана од 16.9 - 6.10.2013

Љубинко Кожул - Ретроспектива

Ретроспективе су добра прилика да се, на једном месту, у једном тренутку, стекне утисак о најважнијим етапама у раду уметника. У Галерији- Холу Радио -телевизије Србије од 16. до 29. септембра посетиоци ће имати јединствену прилику да уживају у делима Љубинка Кожула, његовим фотографијама, и да открију и оне периоде из његовог дугогодишњег стваралаштва, које можда нису имали прилику да упознају. Изложба је организована у сарадњи са УЛУПУДС-ом који ове године обележава јубилеј, 60 година постојања.

Четири различита опуса, његове личне инспирације, могу се контуинирано пратити у стваралаштву Кожула. Управо те четири фазе су и присутне у ретроспективи његовог дела: фотографије ТВ лица, балерине, актови, односно уникатне фотографије и пејзажи његовог родног села Риђица издвајају се у широком опусу. Ретроспектива дела  Љубинка Кожула изложена у РТС-у, довољна је да створи утисак о уметнику који је, надахнут енергијом поднебља на коме је настао, и неисцрпном љубављу према фотографском стваралаштву, досегао и створио један уметнички свет за који може да се каже да је сасвим аутентичан.

Љубинко Кожул је пример уметника који је, независно од времена и околности, још у најранијој младости, незадрживо привучен фотографијом. Тај позив уметности, као више силе, очигледан је баш на овој изложби, каже, поред осталог, у тексту каталога који је поводом изложбе написао Станко Црнобрња. Стваралачке фазе Кожуловог рада сведоче и о унутрашњој креативној сили која је толико истрајна и јака да је, у најновијој фази његовог рада, дошла и до суштинског померања саме границе, па и дефиниције медијума фотографије.  

Огромна енергија, и знатижеља, који су присутни код свих, правих, стваралаца повели су и Кожула у свет уметности и креативног експеримента. И довели су га до садашње етапе у којој он, на себи својствен начин, помера уобичајене појмове о томе где престаје сликарство а почиње фотографска уметност и, још интересантније, где престаје уметничка фотографија а почиње сликарство.

На самом почетку Љубинко Кожул налази се у својој родној Риђици где га и затиче ’зов’ уметничке фотографије. Енергија и атмосфера родног краја никада га нису напустили. Напротив, дали су му истрајност и храброст, али и постојано место, и стварно и имагинарно, на које је увек могао да се врати и захвати мало или много инспирације. 

Љубинко Кожул је и данас фотограф, члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије са звањем истакнутог уметника. Рођен је 10. маја 1947. године у Риђици, поред Сомбора. У Радио-телевизији Србије провео је цео радни век. Од почетка, у слободно време сопственом техником, снима стварање телевизијског програма, занимљива ТВ лица, ТВ ауторе, значајне личности, домаће и стране госте, колеге, ТВ раднике испред и иза  камера. Врло брзо, од тог фото-материјала почиње да прави самосталне изложбе са каталозима и фотомонографије. 

Бави се црно белом, уникатном фотографијом већих формата, ручним радом и радом на ауторским и ко ауторским фотомонографијама. Теме су му портрет, историјски догађаји и личности (тв реконструкције), балет, Риђица, акт, експеримент, уметник у свом атељеу, Старо сајмиште, Угринов... Сарађује са установама културе, науке, образовања и информисања.

Уврштен у лексикон "Ко је ко у Србији" 1995. и 1996. године.  Имао је бројне самосталне изложбе, учесник је и у групним изложбама. Освојио је прву награду - плакету за фотографију на Мајском салону, прву награду за фотографију на 8. Међународном бијеналу минијатуре, Горњи Милановац, 2005. године, плакету УЛУПУДС-а за стваралачке резултате 2003. 2005. и 2007 године, златну значку КПЗ Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе, 1999, сребрну медаљу на Међународном салону уметничке фотографије, Музеј савремене уметности, Београд, 1999, прву награду за фоторепортажу фестивала Интерфер, Сомбор, 2003 , награду Улупудс-а за животно дело 2010 године, звање истакнути уметник 2011. Учесник је више Ликовних колонија. Радови му се налазе у Музеју примењене уметности у Београду, и у многим колекцијама у земљи и иностранству. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару