Читај ми!

Без представника државе у Регенсбургу

Српска култура ће бити представљена на фестивалу подунавских земаља у Регенсбургу, али без представника Владе Републике Србије, јер је организатор фестивала одштампао нетачну мапу Србије. Наши уметници сматрају непотребним увођење политике у област културног стваралаштва.

Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва изјавио је да ће српска култура бити представљена на фестивалу подунавских земаља у Регенсбургу али да он нити било ко из владе неће присуствати том догађају због тога што је организатор одштампао нетачну мапу Србије.

"Не желимо да мешамо политику у уметност, поготово када су партнери подунавске земље, и то читав низ, Румунија, Словачка, Србија које сматрају да ако се већ штампају мапе земаља оне морају да се штампају онако како земље ту своју територију виде а не онако како неко навија да та територија изгледа", казао је Марковић.

У оквиру годишње манифестације која представља уметност и културу земаља Дунавског региона и одржава се од 2003. године у немачком граду Регенсбургу, биће отворена изложба уметника из Србије. До сада су на тој манифестацији учествовале: Украјина, Молдавија, Бугарска, Аустрија, Румунија, Хрватска, Словачка, Мађарска, а ове године у фокусу је Србија.

Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва изјавио је да ће наредних дана отворити Дане културе Србије у Паризу, Бриселу и Москви, на којима ће се представити уметници свих генерација, да ће се наша култура представљати у Регензбургу на фестивалу подунавских земаља али да због неодговорности која се догодила, он нити било ко из владе неће присуствати овом догађају.

Изложба "Визије скице српске уметности после 2000" биће отворена до 5. новембра, а учествоваће Александар Димитријевић, Александрија Ајдуковић, Ана Адамовић, Belgrade Raw, Биљана Ђурђевић, Доријан Колунџија, Дубравка Секулић, Душица Дражић, Иван Грубанов, Иван Петровић, Јамесдин, Катарина Здјелар, Милета Продановић, Милица Томић, Никола Џафо, Синиша Илић, Славимир Футро, група „Шкарт", Урош Ђурић, VacuumPack, Владимир Николић, Золт Коваца, а кустос је Мирослав Карић.

Према речима кустоса селекција уметника и радова за овогодишње издање фестивала подунавских земаља у Регензбургу представља резимирање стања на српској савременој уметничкој сцени протекле деценије, као и маркирање њених кључних појава и протагониста.

У избору се водило рачуна да буду представљени аутори различитих генерација, различитих сензибилитета, поетика, приступа, у готово свим медијима уметничког изражавања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи