Читај ми!

Жене и музика у Србији

Објављена је прва књига о српским композиторкама "Жене и музика у Србији" и садржи биографије 111 композиторки које живе у Србији или ван Србије. Књига ће бити представљена у амбасади Србије у Риму, а потом у Београду и Крагујевцу.

Прва књига о српским композиторкама објављена је ових дана у издању италијанске фондације "Адкинс Кити", а под покровитељством УНЕСКО-а, изјавила је Оливера Војна Нешић, председница удружења "Жене у музици" који је огранак истоименог међународног удружења.

"Назив књиге је Жене и музика у Србији и садржи биографије 111 композиторки које живе у Србији или ван Србије", рекла је Нешићева која је и редовни професор Факултета уметности у Звечану где предаје предмет - хармонија.

Према њеним речима, књига ће званично бити промовисана у Риму, у амбасади Србије, а потом у Београду и у Крагујевцу.

Наглашавајући да је књига припремана три године и да је у томе и сама учествовала, Нешићева је оценила "да је велика ствар да друга земља објављује књигу која је везана за националну историју Србије".

"Веома сам захвална Италији која се сетила нас, јер се наши музиколози нису сетили да то исто ураде у Србији", рекла је Нешићева.

Она је навела да је у припреми књиге Жена и музика у Србији учествовала председница фондације "Адкинс Кити" Патриша Адкинс Кити која ју је промовисала на Европској конференцији о положају жена композиторки, одржаној од 8. до 10. септембра у Италији.

На тој конференцији, на којој су учествовале композиторке из више од двадесет земаља, пре свега Европске уније, као једини представник из Србије учествовала је и Нешићева, која је у свом излагању поручила да постоји велика дискриминација композиторки како у Европи, тако и у Србији.

"Не постоји дискриминација жена које раде у музичким институцијама, радију, телевизији, али ако говоримо само о женама композиторкама онда су подаци поражавајући укључујући и мене", рекла је Нешићева.

Она је додала "да је један одређени круг људи у позицији да одређује шта може, а шта не може".

Оливера Војна Нешић је српска композиторка и једина са Балкана чије су две композиције уврштене у немачку енциклопедију "Клавирска музика композиторки од 17. до 20. века".

У тој енциклопедији лексикографски је обрађено 2.500 композиција које су дело хиљаду композиторки..

Оливера Војна Нешић рођена је у Сарајеву и дипломирала је композицију на београдском Факултету музичке уметности у класи професора Енрика Јосифа. Специјализирала је на Музичкој академији у Сарајеву у класи професора Војина Комадине.

Аутор је бројних композиција за различите саставе које су извођене у Србији и Хрватској, али и у Мајамију, Перуђи, Хајделбергу, Лос Анђелесу, Лондону, Болоњи, Минхену, Барију, Манхајму....

Њено дело "Арабескни концерт за кларинет и оркестар" извео је Европски оркестар под палицом маестра Гранческа Лентинија, пре три године у Барију, на Дан заљубљених 14. фебруара, а које је изабрано у конкуренцији педесет осам аутора из целог света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи