Читај ми!

Отворено писмо премијеру Цветковићу

Представници стотину избегличких удружења доставиће премијеру Цветковићу, писмо у коме се, између осталог, тражи да се избеглим и прогнаним лицима и другим оштећеним грађанима који живе у расејању омогући да образац за попис попуне путем редовне и електронске поште или дипломатско-конзуларних представништава Србије у иностранству.

Представници стотину избегличких удружења доставиће Мирку Цветковићу, српском премијеру, отворено писмо са захтевом да Влада Србије по хитном поступку донесе одлуку о томе да се евиденција прогнаних и избеглих лица с подручја бивше СФРЈ изврши на посебном обрасцу. У писму се истовремено тражи да се избеглим и прогнаним лицима и другим оштећеним грађанима који живе у трећим земљама (Аустралија, Нови Зеланд, САД, Канада, европске и друге земље) омогући да образац за попис попуне путем редовне и електронске поште или дипломатско-конзуларних представништава Србије у иностранству.

Према саопштењу Коалиције удружења избеглица, на посебном обрасцу треба да се попишу и грађани Србије који су у Хрватској, БиХ и Словенији оштећени у имовинским и другим правима.

Поред тога, како је наведено, треба да се изврши и евиденција њихове одузете, нестале или уништене имовине и других стечених права.

Посебна евиденција на попису омогућила би стварање јединствене базе оштећених грађана и имала би велики значај у проналажењу свеобухватног, правичног и трајног решења наших проблема, наведено је у саопштењу Коалиције избегличких удружења.

Прогнани и избегли Срби подсећају да је Министарство правде СР Југославије током 1996. године организовало попис имовине избеглих и прогнаних Срба и осталих грађана.

Према незваничним информацијама, како су навели, после оснивања Државне заједнице СЦГ пописни материјал је пренет у Сектор за имовинско-правне послове Министарства финансија Србије.

Они у отвореном писму од премијера Цветковића сада траже одговор на питање да ли је тај пописни материјал из 1996. икада обрађен и да ли је сачињен званичан извештај о вредности имовине избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана Србије?

Притом подсећају да су се од фебруара до августа ове године у три наврата званично обраћали Цветковићу, али премијер досад није примио њихове представнике који су намеравали да га, између осталог, питају шта је са пописним материјалом и да образложе захтев о посебној евиденцији избеглица на попису становништва који ће бити одржан у октобру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи