Читај ми!

Српски за предшколце у Берлину

Креативни курс „Српски за понети“ који су осмислиле Катарина Тојић и Растислава Мирковић из Берлина замишљен је да попуни недостатак образовних садржаја на српском језиу за децу узраста од 4 до 6 година.

Научити децу предностима одрастања између две културе циљ је школице „Српски за понети" у Берлину, која почиње са радом 10. октобра. Идеју да се деца кроз дружење, креативан рад и комуникацију на српском језику приближе нашој култури осмислиле су Катарина Тојић и Растислава Мирковић из Берлина, а пројекат је једним делом подржало Министарство вера и дијаспоре.

Катарина се бави културним менаџментом и пројектима на релацији Србија–Немачка, а Растислава је научни сарадник на Универзитету "Јакобс" у Бремену. Заједничко им је да су обе дипломирани филолози, потичу из Србије, живе у Берлину и обе су мајке предшколске деце.

„Подстакнуте свакодневицом двојезичног одрастања наше деце, свесне смо да се матерњи језик најбоље развија када су деца у Србији, или кад су у директном додиру са нашом културом. Међутим, у Берлину има врло мало могућности да се предшколска деца друже и међусобно причају на нашем језику, или да се кроз игрице и креативан рад срећу са нашом културом", објашњава Катарина.

Управо због тога њих две су одлучиле да саме узму ствар у своје руке. Обе имају искуства у пројектима из културе, па су лако смислиле садржаје за учење и подстицање дечје креативности.

„Не учимо децу само како се пише азбука, већ желимо да уче слова активно, тако што ће, на пример, да их праве од пластелина. Или, рецимо, док заједно перу руке, моћи ће да науче више о хигијени и уз то бар педесет нових српских речи", кажу ауторке ове идеје.

Школица има три циља - први да се негује наш језик, да се пренесе српска култура и да деца буду у сталном контакту са тим вредностима, други циљ је интеграција деце, а трећи међусобна комуникација и дружење деце.

„Чињеница да потичу из Србије и да одрастају двојезично не треба да буде нешто што их одваја од вршњака, већ оно што их чини богатијим за један нови поглед на свет. Деца треба да буду свесна да је то нешто добро, да буду поносна и негују то осећање даље кроз живот", наводе ове две мајке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи