Читај ми!

Награда Албахарију

Књижевник Давид Албахари овогодишњи је добитник награде за књижевно стваралаштво "Стефан Митров Љубиша", будванског фестивала "Град театар".

Будвански фестивал "Град театар" доделио је награду за књижевно стваралаштво "Стефан Митров Љубиша" Давиду Албахарију, српском књижевнику, есејисти и преводиоцу који непуне две деценије живи у Канади.

Албахарију ће награда бити додељена за укупно стваралаштво, јер је он, према оцени жирија, један од "најпостојанијих гласова прозе у Србији и региону".

"Давид Албахари, као један од најтрајнијих и најпостојанијих гласова прозе у Србији, па и у региону, завређује ово признање за целокупно стваралаштво не само због дужине и опсега свог књижевног деловања, него и због непоновљиве приповедне поетике која је оставила далекосежан утицај на генерације писаца и уметника", наводи се у образложењу одлуке жирија.

У Србији је Албахари вишеструко награђиван: добитник је Андрићеве награде, Награде Града Београда, НИН-ове награде, награде Златни сунцокрет, европског признања за књижевност и преводилаштво „Мост Берлин". Превођен је на француски, немачки, енглески, пољски, италијански, хебрејски...

Албахарију ће награда бити додељена 22. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи