Читај ми!

Cамоуправа Cрба Мађарске нови власник школе

Школска година у Батањи, на југу Мађарске, почела је мноштвом новина - у клупе батањске Српске школе која је од сада и званично двојезична села су седамдесет четири ученика, а за другу фазу реновирања школске зграде обезбеђено је шездесет милиона форинти. Самоуправа Срба Мађарске од ове школске године преузела школу у Батањи.

После дугог топлог лета, одморни, ведри и чили у школске клупе вратили су се и основци са југа Мађарске, из Батање. Отварање школске 2011/2012. године уприличено је у поподневним часовима, јер су се на свечаности појавиле и многобројне званице. Наиме, за српску основну школу у Батањи, која од ове школске године носи назив Батањска двојезичка српска основна школа и забавиште, ово је велики почетак. Установа је недавно променила власника, јер ју је Самоуправа Срба Мађарске од ове школске године преузела под своје окриље.

Својим присуством отварање школске године увеличали су др Чаба Латорцаи, заменик државног секретара задужен за мањине, цивилне организације и цркве при Министарству за јавну управу и правосуђе, затим Иштван Краслан, руководилац народног одељења Министарства просвете и Љубомир Алексов, председник Самоуправе Срба у Мађарској. Они су истакли да се радују почетку нове школске године и да се надају да ће се све одвијати према плановима који су зацртани.

Велики аплауз зачуо се у школском дворишту када је др Чаба Латорцаи рекао да су из државног фонда обезбеђена средства за другу фазу реновирања школе у износу од 60 милиона форинти. Он је додао да се радује јер види велики напредак у школи, од фебруара када је посетио ову установу.

Након пригодног програма основаца, директорка школе Вера Пејић Сутор пожелела је будућим првацима срећан почетак.

"До сада сте били забавиштанци, малена деца, лутали сте у царству прича и игара са својим васпитачицама и родитељима. Данашњим даном сте у свом животу направили велики корак. Школа је необично путовање. Ове године ћете открити блага која крије царство слова и бројева, наравно са својом учитељицом која вас већ радо очекује", рекла је Вера Пејић Сутор.

Ове године у школу је уписано 13 првака, тако да је укупан број ученика у школи 74, док је у забавишту у мешовитој групи близу тридесет малишана. Број ученика се из године у годину повећава у тој српској школи у Поморишју. Остаје нам само да се надамо да ће и ова школска година бити берићетна као и остале до сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи