Читај ми!

Максимум пола милиона евра

Божидар Ђелић, потпредседник Владе Србије је изјавио да је после "дугог вагања" одлучено да је пола милиона евра максималан износ који ће бивши власници одузете имовине у процесу реституције моћи да добију и да је то лимитирани износ по наслеђу и по особи.

Пола милиона евра је максимални износ који ће бивши власници одузете имовине у процесу реституције моћи да добију, изјавио је Божидар Ђелић, потпредседник Владе Србије и додао да је то лимитирани износ по наслеђу и по особи.

Он је објаснио да се до износа од пола милиона евра дошло "после дугог вагања и на основу искустава земаља у окружењу, попут Хрватске, која је одредила исти лимит".

Ђелић је рекао да је у коначној верзији Закона о враћању одузете имовине и обештећењу циљ да се парама свих грађана исправи неправда у највећем броју случајева, а не да се створи нова класа ултрабогаташа.

"Процене су да би од 150.000 заинтересованих, пар хиљада људи могло да добије и више од тог износа да нема ограничења. Они би узели већи део суме од две милијарде евра на уштрб свих других који потражују обештећење. Ово решење је од општег интереса јер ће омогућити да огромна већина има већу корист од реституције. Истоветно ограничење применила је и Хрватска", казао је Ђелић.

Он је на питање да ли за сваку имовину може да се добије по пола милиона евра одговорио да је "пола милиона евра максимални износ по наслеђу и по особи".

"На пример, ако неко наслеђује имовину од неколико бивших власника, тај неко неће моћи да добије више од пола милиона евра, без обзира на број власника које наслеђује. Ако се неки делови наследства могу вратити у натури, то ће бити и урађено", казао је Ђелић.

На констатацију да многи грађани негодују због тога што се у време кризе издвајају толика средства, Ђелић је рекао да реституција интересује око 150.000 грађана и њихових породица и изразио уверење да ће велика већина грађана подржати "разумно исправљање ове неправде, али не на начин да се из буџета Србије, односно пореза које плаћају људи који имају просечну плату 320 евра, формирају богаташи чија је имовина вредна десетине милиона евра".

Влада Србије је после месец дана јавне расправе, утврдила Предлог закона о враћању одузете имовине и обештећењу уз пратеће измене и допуне Закона о враћању имовине црквама и верским заједницама као и Предлог закона о јавној својини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи