Читај ми!

Књига "Српска Крајина"

Списак од око седам хиљада погинулих и несталих Срба из Хрватске, тачније са подручја бивше Републике Српске Крајине објављен је у књизи „Српска Крајина“, у издању истоименог удружења у Београду.

У књизи Српска Крајина, у издању истоименог удружења у Београду, објављен је списак од око седам хиљада погинулих и несталих Срба из Хрватске, односно бивше Републике Српске Крајине, а обухвата период од 1990. до 1998. године.

Редакцијски одбор на челу са Радославом Чубрилом сачинио је списак жртава, на основу података Документационо-информационог центра "Веритас" и документарних извора Удружења ратних војних инвалида Крајине, као и сведочења родбине жртава.

Према речима Чубрила, који је и потпредседник Удружења "Српска Крајина", попис обухвата период од 1990. до 1998. године и односи се само на страдања на подручју Републике Српске Крајине.

Говорећи за Сателитски програм РТС-а, Чубрило је нагласио да истраживање српских страдалника није коначно и да су процене да жртава има знатно више, близу десет хиљада.

Осим прецизних података о људским жртвама, луксузна монографија на око 750 страна доноси и преглед материјалних разарања, пре свега српског културног блага, као и страдање свештенства и самих верских објеката Српске православне цркве на подручју данашње Републике Хрватске.

Велики део обимне монографије посвећен је и историјату Срба на подручју данашње Хрватске, као и географској и културолошкој презентацији саме Српске Крајине.

Приређивачи монографије Српска Крајина свесни су да „књига није коначно сазнање о прошлости западних Срба и Српске Крајине" и спремни су да у неко будуће, допуњено издање, унесу евентуалне пропусте и све нове податке до којих временом дођу, као и да прихвате све добронамерне и стручне сугестије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи