Читај ми!

Студентски предлози за локалну самоуправу

Српски студенти из дијаспоре предали су, након обављене праксе у осамнаест српских градова и општина, Вукману Кривокући, помоћнику министра за дијаспору предлоге за унапређење економског развоја локалних самоуправа.

У организацији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и Министарства вера и дијаспоре, деветнаест студената обавило је у оквиру програма "Упознај државу Србију" двонедељну праксу у осамнаест градова и општина широм Србије.

Током праксе они су се упознали са стањем и начином функционисања локалних самоуправа, што им је помогло да саставе конкретне предлоге за унапређење локалног економског развоја.

Пројекат који су израдили подразумева два кључна корака - израду Интернет портала на коме би се локалне самоуправе представиле и избор младих амбасадора из редова студената из дијаспоре који би промовисали инвестиционе прилике у Србији у државама у којима живе и студирају.

На том порталу биле би информације о економским карактеристикама, инвестиоционим приликама и предностима улагања у тај град или општину, као и инофмрације о спроведеним пројектима и компанијама и инвеститорима који су у њима учествовали.

Студенти су у извештају навели да су "као један од главних проблема локалних самоуправа препознали недостатак финансијских средстава за реализацију пројеката и недовољно познавање прилика за финансирање које нуде стране комапније и фондације" и указали да би они били одлично решење тих проблема.

Помоћник министра Вукман Кривокућа је на конференцији за новинаре подсетио да је министарство одавно препознало огроман потенцијал студената из дијаспоре и њихов значај за развој Србије на путу ка Европској унији, што је и пројекат "Упознајмо државу Србију" потврдио.

"Студенти су доласком на праксу у Србију показали висок степен патриотизма и спремност да знањем допринесу локалном економском развоју земље", казао је Кривокућа.

Кривокућа је најавио да ће предлози студената бити прослеђени и премијеру Мирку Цветковићу и додао да очекује да ће неки од њих убрзо бити и реализовани.

Виолета Јовановић, представница НАЛЕД-а додала је да би у реализацију пројеката требало укључити и ресорана министарства - дијаспоре, економије и регионалног развоја, и локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи