Читај ми!

И српски и црногорски

Српски и црногорски језик треба да имају потпуно једнак третман у образовном систему Црне Горе, сматра лингвиста Михаило Шћепановић и истиче да језик којим говори мањина не треба наметати већини.

Српски и црногорски језик треба да имају потпуно једнак третман у образовном систему Црне Горе, а Министарство просвете има мандат да донесе подзаконске акте који ће то регулисати у пракси, сматра Шћепановић, професор Филолошког факултета у Београду.

"Несхватљиво је да црногорски језик, који је створен тек недавно и којим, што је кључно, говори мањи броји грађана Црне Горе буде доминантан, а српски, као језик већине, при том буде брутално протеран из наставно-образовног процеса, а тиме и из институција" , казао је Шћепановић за подгорички лист Дан.

Истичући да право грађана Црне Горе који говоре српски језик на једнак третман у наставно-образовном систему апсолутно мора да буде уважено, он је додао да уставна дефиниција службеног језика у Црној Гори у том смислу не би требало да буде посебан проблем.

Шћепановић је оценио да свако треба да ужива право да се настава изводи на језику на коме он то жели, те да је стога несхватљиво да се као обавезан намеће црногорски језик којим, према резултату пописа становништва, говори мањи број грађана Црне Горе.

"Бојим се да Црна Гора дефинитивно прихвата дискриминацију и недемократске основе у односу на права Срба", навео је Шћепановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи