Читај ми!

Млади дијаспоре у Београду

Интернационална конференција младих лидера из дијаспоре чији је циљ повезивање омладине у Србији и младих у дијаспори и пружање могућности да прошире своје перспективе у области лидерства и предузетништва, отворена је у Београду.

Конференција под слоганом "Мостови које данас градимо припремају лидере сутрашњице" окупила је у београдском Центру "Сава" више од 400 младих из целог света како би проширили своје перспективе у предузетништву, образовању и лидерству.

Миодраг Јакшић, државни секретар Министарства вера и дијаспоре рекао је да је циљ да Србија буде економски и политички лидер на Западном Балкану, јер за то има потенцијала. Из дијаспоре у Србију годишње стигне око пет милијарди долара од којих је свега око девет одсто званично евидентирано, изјавио је Миодраг Јакшић. Он је на отварању скупа "Конференција младих лидера из дијаспоре и Србије" казао да је тешко утврдити тачан број Срба који живе у дијаспори, али да се процењује да их је око четири милиона.

Према речима Јакшића, новац који годишње стигне у Србију из дијаспоре чини око 14 одсто друштвеног производа Србије или једну седмину свих економских вредности које се у Србији створе. Инвестиције дијаспоре у Србију, од 2000. године, како је додао, процењују се на око 600 милиона долара, а капиталом дијаспоре је основано и више од 1.000 малих и средњих предузећа у којима је запослено око 25.000 радника.

"Да би се покренуо нови циклус привредног раста на нивоу од пет до осам одсто годишње, стране инвестиције морају да расту минимум 10 одсто и то посебно у извозно оријентисаним секторима као што су прерађивачка индустрија или пољопривреда", казао је Јакшић.

"Нећемо никад више бити земља из које млади одлазе. Учинићемо све да створимо услове да се млади из дијаспоре врате и раде оно за шта су се школовали и у чему су стручни", рекао је Јакшић и додао да држава са младим лидерима који остају да живе у дијаспори жели да успостави најбоље односе.

Михаило Весовић, потпредсеник Привредне коморе Србије, истиче да дијаспора од које Србија као матица највише треба да очекује, али и највише добија јесте млада дијаспора, односно људи који су деведесетих година напустили земљу и постали високо позиционирани пословни људи у свету.

Весовић је истакао да није суштина од дијаспоре само очекивати да ствара неку нову мрежу, већ да је битно са колико људи су у контакту и ко ће бити информисан шта је Србија и какве су могућности у њој.

Председница Конференције Тијана Арнаутовић истакла је да је развој предузетништа у Србији фокус конференције и додала да је разумевање између српске омладине у дијаспори и у Србији од пресудног значаја.

"Време економске кризе је право време за повезивање и развијање нових идеја, али и проналажења решења", рекла је Арнаутовићева, додавши да ће на конференцији бити речи о пословним могућностима у Србији, односно о извозу производа и услуга и њиховом лансирању на инострано тржиште.

На данашњем скупу могло се чути да је дијаспора спремна и заинтересована да улаже у Србији, али да је због лоших искустава из прошлости опрезна при доношњу одлука о томе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи