Читај ми!

Програм Менсе у летњим школама

У оквиру појединих летњих школа за децу дијаспоре спроводи се систем учења по НТЦ програму. Одсек Менсе за даровите развијен у оквиру Центра "Никола Тесла" већ двe године спроводи програм у београдским вртићима и школама, а циљ тог програма је да се развија функционално размишљање код деце.

Др Ранко Рајовић, извршни директор Менсе и члан борда директора светске Менсе говори о предностима билингвалне средине у којој одрастају деца дијаспоре, али и о НТЦ програму, његовој примени и примени у образовању деце из расејања.

"Радили смо и у Сремским Карловцима и Новом Саду са две групе наше деце из дијаспоре у оквиру летњих школа. У Сремским Карловцима су била деца узраста од 14 до 18 година из Македоније, Аустралије, Румуније и Немачке. Тамо смо организовали радионице за учеснике по НТЦ програму и учили их, између осталог, како да користе предност билингвалне средине у којој су одрасли, а у оквиру примене НТЦ програма", каже др Рајовић и закључује да дете које прича два или три језика има огромну предност у развоју функционалног размишљања.

У току је и летња школа за српску децу из Швајцарске, која имају предавања по НТЦ систему учења, како би сто боље искористили предност одрастања у билингвалној средини. Предавачи су Ранко Рајовић и Урош Петровић, чланови Менсе Србије.

Овог лета, др Рајовић је са екипом боравио у Милану, где су радили са децом у италијанским вртићима и школама. Акценат је био на повећању укупних способности деце, а пре свега на развоју функционалног зњања, јер и деца у Италији, поред осталих европских земаља показују лоше резултате на ПИСА (Programme for International Student Assessment) тесту.

У многим београдским вртићима и основним школама скоро две године примењује се систем учења НТЦ, чији је циљ да код деце развије функционално размишљање, тако што ће занимљивим задацима и играма код њих изазвати радозналост. Примена акредитованог програма почиње већ од треће године живота играма за одржавање равнотеже и координације, јер моторни и ментални развој не треба одвајати.

"Од четврте године стимулишу се менталне способности, које условљавају развој способности концентрације, учења, памћења, анализе и повезивања. Неке од корисних игара су и најједноставније, тако да родитељи и васпитачи са децом могу да раде и док шетају улицом, парком, возе се аутомобилом. Једна од најједноставнијих игара је препознавање апстрактних симбола, као што су заставе, марке аутомобила, регистарске ознаке, саобраћајни знакови. Често се дешава да из незнања родитељи деци не дозвољавају игре које су управо на списку најделотворнијих игара", каже др Ранко Рајовић.

НТЦ програм подиже ниво интелектуалних способности, спречава поремећај концентрације и пажње, развија координацију покрета и моторике, развија брзину размишљања и закључивања, повећава број неуронских веза у мозгу и, најзад, користан је за детекцију даровите деце и подстицање развоја даровитости. У стварању програма учествовали су наши врхунски стручњаци, који раде на Оксфорду, Кембриџу, Јејлу и на другим престижним светским универзитетима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи