Смена група у Дрежници

У току летњег распуста српска деца у Хрватској надокнађују оно што не могу да науче у редовном школском програму, а летња школа српског језика и културе у Дрежници се са краћим прекидима одржава још од 1994. године. Ове године, првенствено због недовољних материјалних средстава, летња школа је организована само у две групе, уместо ранијих пет.

Културно-уметничким програмом, у недељу, 10. јула, у Дому културе Дрежница, на крајњем северу Лике, свечано је обележен успешан завршетак рада прве групе од 35 ђака и почетка рада друге групе са идентичним бројем полазника.

Према речима Бранке Радуловић, председнице Заједнице дрежничких Срба, овакве летње школе су практично једина организована могућност да српска деца науче своје матерње писмо, ћирилицу и сачувају културу и идентитет.

"Ђаци су веома заинтересовани за школу. Они желе да сазнају којем народу припадају, желе да науче своју историју, ћирилично писмо и могу да кажем да они то просто упијају, јер кроз игру, у тим школама без оцењивања, лакше уче", изјавио је за Програм за дијаспору Јован Орељ, наставник српског језика у Дрежничкој школи.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Радуловићева подсећа да су овакве школе у Дрежници традиција и да се на њима не учи само језик, историја и култура, већ је то и изузетна прилика се деца, уз разне спортске игре и фолклор, непосредно друже и добро забављају.

Од 2005. године од када Заједница дрежничких Срба, уз финансијску подршку Министарства знаности, образовања и спорта Владе Републике Хрватске, организује овакву врсту наставе, летњу школу је завршило око 800 српских школараца. Организатори школе у Дрежници се надају да ће у наредној години успети да одрже пет смена летње школе, као што је то био случај ранијих година. Интересовање постоји, кажу организатори, и очекују да ће у финансијској помоћи за школу у Дрежници у наредном периоду учествовати и матица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи