Сарадња Вукове задужбине и Споне из Скопља

У циљу очувања српског језика и афирмације српске културе у Београду је договорено успостављање чвршће сарадње између Вукове задужбине и Културно-информативног центра Срба у Македонији „Спона“.

У циљу успостављања нових облика програмске сарадње између Вукове задужбине и Културно-информативног центра Срба у Македонији "Спона", у Београду су разговарали др Миодраг Матицки председник Задужбине, Славко Вејиновић извршни саветник и Милутин Станчић, председник Центра из Скопља.

У разговору у просторијама здања Вукове задужбине, једног од настаријих историјских споменика Београда, указано је на значај успостављања израженије и програмски осмишљеније сарадње између Задужбине и "Споне" у Скопљу у циљу остваривања конкретних задатака у служби очувања српског језика, афирмације српске културе, и доступности издања ове институције припадницима дела српског народа у Македонији.

Разматране су могућности набавке најновијег календара-забавника Даница за ученике основних школа у Македонији, као и за полазнике свих група који наставу матерњег језика похађају у "Спони". Вукова задужбина већ петнаест година публикује „Даницу", српски народни илустровани календар-забавник, савремену националну читанку, у духу најбољих традиција Вуковог истоименог календара - забавника, који је излазио у Бечу почетком XIX века (1826 - 1829. и 1834). „Даница" је покренута 1994. и стиже у руке читалаца од Америке до Аустралије, уједно ширећи породицу задужбинара. Издање је проширено и додатком "Даница за младе". Око "Данице" је окупљен велики број стваралаца и стручњака из најразличитијих научних области којима се Вук бавио.

Разговарало се о активностима у наредном периоду, посети делегације Вукове задужбине Македонији, договорило одржавање трибине о језику, књижевности и српској културној баштини... Наглашен је значај да се у акцији прикупљања књига и издања ове институције укључи и Министраство вера и дијаспоре Републике Србије.

Посебно је истакнута потреба да се поред Скопља, организује посета и предавање представника Вукове задужбине у Куманову и Кучевишту на Скопској Црној гори, где делују чланови тамошњег Културно-просветног и инфомративног центра, који носи име српског реформатора Вука Караџића.

Др Миодраг Матицки је истакао значај заједничког наступа и деловања у циљу очувања и неговања српске културе, традиције, духовности и историје. У том смислу речено је да треба јачати свест о темељним вредностима нашег српског бића, кроз различите облике програмских активности и организацијама Срба и у Македонији. Матицки је објаснио да је главни пројекат Задужбене, у деловању преко 40 огранака у земљи и свету, већ две деценије везан за очување српског језика и писма.

Милутин Станчић је изразио задовољство због спремности за успостављање конкретније и садржајније сарадње између Задужбине и "Споне", напомињући значај почетних иницијатива, Милунке Митић, из Вукове задужбине у Нишу, која је са Друштвом за неговање слободарских традиција из тог града укључена у акцију прикупљања књига за српску децу у Македонији. Део тих поклон књига је преко "Споне" већ подељен делу ученика различитих генерација у Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи